ponedjeljak, 7. rujna 2015.

Piroške




Bez obzira koliko to nevjerojatno zvučalo, prije nego što sam ih sada napravila, ja nikada nisam jela piroške. Možda ste iz nekog od prijašnjih postova upamtili da su moji baka i deda imali pekaru. E pa piroške se nisu radile kod nas u pekari i slijedom toga ja ih nikada nisam jela.
Ali zato MM je. I pamti to kao super stvar iz djetinjstva. Kad god bi išao na plac sa bakom, nakon obavljene nabavke baka bi ga vodila na piroške negdje na Trešnjevačkom placu. Bilo je dana kada su bile dobre, tople i sa puno sira a opet bilo je dana kada su bile loše, hladne i sa malo ili nimalo sira.
Njemu za ljubav ja sam ih napravila u kućnom aranžmanu. Recept sam pronašla kod Jelene i ja sam ih baš jako napunila sirom tako da mu se ne bi ponovila trauma iz djetinjstva, piroška bez sira. A kaj imam reći na pirošku, pa svakako nije loša kao i sva hrana pržene u dubokom ulju, utješna na neki način, idealna za one naše ženske dane.
Nešto kao slana krafna, eto to je moj doživljaj piroške.

RECEPT:
Recept za ispis

3 jaja
300 g sira
200 ml ulja
180 g kiselog mlijeka
40 g kvasca
100 ml vode
100 ml mlijeka
1 žličica soli
1 žličica bijelog octa
oko 1100 g brašna
1 prašak za pecivo
svježi kravlji sir za nadjev
ulje za prženje

U prikladnoj posudi pomiješati mlijeko, vodu i kvasac pa sve staviti na toplo mjesto da se zapijeni. U drugoj posudi istući jaja pa im primiješati sir, kiselo mlijeko, sol, polovicu količine prosijanog brašna, prašak za pecivo, kvasac i ocat. Sve izmiješati kuhačom pa postepeno dodavati ostatak prosijanog brašna dok se ne dobije glatko tijesto. Gotovo tijesto omotati rastezljivom folijom pa ga staviti u hladnjak na 1 sat.
Pobrašniti radnu površinu pa na njoj razvaljati tijesto na debljinu od 1 cm. Od razvaljanog tijesta izrezivati pravokutnike dimenzija 12 x 4 cm. Na svaki pravokutnik staviti sviježeg kravljeg sira, pa oblikovati piroške. Dobro stisnite spojeve kako sir ne bi iscurio van tijekom prženja.
Pržiti u vrućem ulju. Ocijediti od viška masnoće pa poslužiti.

2 komentara:

  1. Mrzim piroške s malo nadjeva. Doma ih nisam nikad radila, a i kupovne rijetko jedem.

    OdgovoriIzbriši