četvrtak, 6. kolovoza 2015.

Juli pita



Jedan stari provjereni recept iz one obiteljske zapackane bilježnice u kojoj su recepti pisani rukom, kakvu svatko od nas ima doma.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

5 jaja
150 g šećera
100 g tostiranih, mljevenih oraha
100 g naribane čokolade
pola praška za pecivo
1 paket lisnatog tijesta od 500 g

Krema:

300 ml mlijeka
3 žlice brašna
1 žlica škrobnog brašna
1 vanilin šećer
100 g šećera
150 g maslaca

šećer u prahu za posip

Zagijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje. Pripremite i još jedan veći lim i obložite ga papirom za pečenje.
Najčešće se lisnato tijesto sastoji od dva lista. Dakle jedan list razvaljajte malo veći nego što su dimenzije dubokog lima pa ga stavite na ovaj veći lim koji ste obložili papirom za pečenje. Nabockajte ga vilicom i lagano nožem zarežite tako da dobijete kockice veličine otprilike koje biste željeli da su vam gotove kockice kolača. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok tijesto ne dobije lijepu boju.
Drugi list lisnatoga razvaljajte na dimenzije dubokog lima za pečenje koji ste pripremili. Položite ga na dno lima i nabockajte vilicom pa ga stavite sa strane. 
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istuvite u čvrsti snijeg pa mu žlicu po žlicu dodajte šećer. Umiješajte i jedan po jedan žumanjak. Prosijte brašno sa praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte još i naribanu čokoladu i orahe. Izmiješajte. Dobivenu smjesu prelite preko pripremljenog lisnatog tijesta i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25- 30 minuta. Ohladite.
Za kremu u 100 ml mlijeka razmutite brašno i gustin. Preostalih 200 ml kuhajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne provrije. U vruće mlijeko ulite pripremljenu smjesu. Kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite. Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac pa  mu primiješajte ohlađenu kuhanu kremu i sve dobro izradite. Premažite kremom ohlađeni biskvit i poravnajte površinu. Na vrh stavite pečenu, zarezanu koru lisnatog tijesta pa sve stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Prije posluživanja narežite i posipajte šećerom u prahu.

4 komentara: