četvrtak, 13. kolovoza 2015.

Pjenasta torta



Jedna baš prava ljetna torta.

RECEPT:
Recept za ispis:


Za biskvit:

4 jaja
100 g brašna
150 g šećera
100 g gustina
prstohvat soli
1/2 praška za pecivo

Za nadjev:

12 listića želatine
1,5 kg breskva
1 limun( sok i naribana korica)
500 ml vrhnja za šlag
100 g šećera
50 g čokolade

Za ukras:

300 ml vrhnja za šlag
1-2 žlice šećera u prahu

Zagrijte pećnicu na 175 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg.  Žumanjcima dodajte šećer pa ih mikserom istucite dok ne dobijete pjenastu smjesu.Pomiješajte brašno sa gustinom i praškom za pecivo pa sve prosijte. Umiješajte u pjenastu smjesu žumanjak. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjka. Istresite u pripremljeni kalup za torte, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Ohladite.
Za kremu želatine stavite u posudu, prelite je hladnom vodom pa je ostavite da nabubri.
Breskve operite. Jednu breskvu sačuvajte za ukras a ostale očistite od koštice i narežite na četvrtine. Usitnite ih štapnim mikserom u glatku kašu. Umiješajte šećer i koricu i sok limuna. Želatinu ocijedite pa je sa malo vode otopite dok ne postane tekuća pa je umiješajte u kašu od breskva. Naribajte čokoladu pa i nju umiješajte u breskve. Ostavite da odstoji 10-ak minuta da se smjesa počne želirati. 
U međuvremenu vrhnje za šlag mikserom istucite u čvrsti šlag. 
Na tanjur za posluživanje stavite biskvita a oko njega obruč od kalupa za tortu. Kašu od breskvi pomiješajte sa šlagom. Na pripremljeni biskvit stavite  kremu i zagladite površinu. Stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Odstranite obruč oko torte. Istucite vrhnje u čvrsti šlag. Dio ga sačuvajte za ukras a ostatkom premažite vrh i stranice torte. Dio šlaga koji ste stavili sa strane ukrasno naštrcajte na tortu. Breskvu koju ste stavili sa strane narežite na šnitice pa njome dekorirajte tortu.

1 komentar: