četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Kruh sa pivom i poljskim predtijestom


Već stvarno dugo nisam objavila recept za neki kruh. Istina je da sada već neko vrijeme nisam ni pekla kruh, nekako mi ove vrućine ubiju želju ne samo za domaćim kruhom nego za hranom uopće.
I dalje istražujem ovu pekarsku kuharicu .
Jako volim recepte koji u sebi sadrže alkohol, ne zato što sam prikriveni cuger neko volim taj okus koji ostane kada alkohol ishlapi. Tako da ni ovaj kruh nije izuzetak, a najbolje na njemu je korica, divno hrskava.

RECEPT:
Recept za ispis

Za predtijesto:

125 g mlake pive
125 g brašna
5 g svježeg kvasca

Za kruh:

svo predtijesto
750 g brašna
50 g integralnog brašna
5 g svježeg kvasca
500 g vode
15 g soli

Za predtijesto pomiješajte sve sastojke u prikladnoj posudi ( neka bude veća je ćete kasnije u njoj i umijesiti kruh). Prekrite je rastezljivom folijom pa je ostavite na sobnoj temperaturi 3-5 sati dok se smjesa lijepo ne digne i pojave se mjehurići.
U zdjelu u kojoj ste napravili i dizali predtijesto dodajte obje vrste brašna, kvasac i vodu. Miješajte dok se smjesa ne poveže. Povezanu smjesu istresite na radnu površinu pa je nastavite mijesiti rukama 10-ak minuta.  Dodajte sol pa nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Dobiveno tijesto stavite u zdjelu koju ste prethodno malo pobrašnili, prekrite je čistom kuhinjskom krpom pa ga stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto. Premijesite ga i oblikujte po želji. Od ove količine tijesta dobiti ćete dva oveće kruščića.  Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega stavite oblikovane kruščiće. Prkrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu dva sata.
Zagrijte pećnicu na 250 C. Na najgornju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom. Dignuti kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Nakon pet minuta pečenja smanjiti temperaturu pećnice na 220 C pa nastaviti peći kruh još 35 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar