četvrtak, 20. kolovoza 2015.

Nutella torta




Uvijek su mi bile simpatične , kako ih ja zovem, američke torte. To su vam one male promjerom ali visoke. Nekako se nikada nisam odlučila pokušati je napraviti sve dok Tanja nije objavila recept za ovu Nutella tortu.
Odmah vas upozoravam ovo nije neka nježna torta, ove je više ubila me čokolada torta, samo da znate. Možda je ovo torta za muške polovice...

RECEPT:
Recept za ispis

Biskvit:

75 g maslaca
220 g šećera
2 jaja
1 žličica arome vanilije
270 g brašna
60 g kakaa
1,5 žličica praška za pecivo
1,5 žličica sode bikarbone
150 ml espressa
225 ml mlijeka

4 žlice mlijeka
malo pekmeza od marelice

Krema:

400 g Nutelle
125 g maslaca
200 ml vrhnja za šlag

Čokoladni ganache:

100 g čokolade
100 ml vrhnja za šlag
1 žličica meda
1 žličica maslaca
1 žlica ulja

Za ukras:

100 ml vrhnja za šlag

Zagrijati pećnicu na 170 C. Namastiti i pobrašniti dva okrugla kalupa promjera 20 cm.
Maslac i šećer pjenasto izmiksati, dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i polovicu espressa. U drugu posudu prosijte brašno pomiješano sa kakaom, praškom za pecivo i sodu bikarbonu.
Prosijane suhe sastojke, mlijeko i preostali espresso postupno umiješajte u smjesu maslaca i jaja, mješajući na nižoj brzini dok se sastojci ne povežu. Podijelite na dva dijela pa stavite u pripremljene kalupe i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Ohladiti.
Ohlađene biskvite prerezati na pola, tako da dobijete dva lista od svakog, ukupno četiri. Svaki list navlažiti sa malo mlijeka pa ih premazati tankim slojem pekmeza od marelice.
Za kremu prvo vrhnje za šlag istući u čvrsti šlag. U drugoj posudi pjenasto izmiksati nutellu i maslac. Ručno umiješati šlag u kremu sa nutellom. 
Sastavite tortu, na tanjur za posluživanje stavite prvi list biskvita, premažite ga četvrtinom kreme, pa ponoviti postupak za preostala tri lista. Stavite tortu u hladnjak dok ne pripremite čokoladni ganache.
Čokoladu narežite na manje komadiće. Vrhnje stavite u prikladni lonac pa ga zagrijavajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Maknite sa vatre pa dodajte čokoladu, med i maslac. Miješajte dok se svi sastojci ne otope i ne dobijete glatku smjesu. Prohladiti.
Premazati tortu čokoladnim ganacheom, i po vrhu i sa strane. 
Vrhnje za šlag za ukras istući u čvrsti šlag. Ukrasno naštrcati na tortu. Dobro ohladiti prije posluživanja.

Broj komentara: 5:

  1. wooow, divna!
    muška, kažeš ;) hahha
    mene je sestrična cimala da tu tortu radim za dječji rođendan, jedva sam je uvjerila da to nikako nije torta za klince.

    meni su takve promjerom male ali visoke torte jako lijepe, uvijek me očaraju izvana ali kod američkih torti ugl imam problem s debelim diskvitima i mršavim kremicama koje su onda ugl na bazi buttercrema. hm, uvijek mislim da to mora biti jako suho.
    ova nije suha, a nije ni lagana. dapače, torta je bomba i samo za prave čokoljupce.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U potpunosti se slažem s tobom, zato ih i nisam nikada radila jer sam mislila sa su suhonjave, ali ova tvoja je presavršana.

      Izbriši