ponedjeljak, 3. kolovoza 2015.

Čokoladna pita



Ako se dobro sjećam negdje prošle jeseni sam na HRT-U naišla na kulinarsku emisiju sa Tomom Kerridgeom. Nekako mi je sjeo na prvu izgleda baš dobroćudno i veselo. Ima i koju kilicu viška ali po tome odmah znate da je to što skuha fino, kaj ne?
Odmah sam naručila i njegovu kuharicu koja ima stvarno krasnih recepata. Ovo je bila rođendanska "torta" i pokupila je same pohvale.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

175 g brašna
40 g kakaa
80 g šećera u prahu
140 g maslaca
2 žumanjka

Za nadjev:

750 g čokolade
260 ml vrhnja za šlag
120 ml amaretta

Za kremu od kave:

2 žlice instant kave otopljene u dvije  žlice vode
200 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu

Za posip:

100 g badema
125 g šećera
naribana čokolada

Za tijesto u prikladnu zdjelu prosijte brašno, šećer u prahu i kakao. Narežite maslac na manje komadiće pa ga utrljajte u brašno, dok tijesto ne počne nalikovati na krušne mrvice. Dodajte žumannjke pa miješajte dok se smjesa ne poveže u glatko tijesto. Po potrebi dodajte malo hladne vode ukoliko vam se tijesto čini suho. Omotajte tijesto prozirnom folijom pa ga stavite u hladnjak na minimalno 1 sat. 
Zagrijte pećnicu na 170 C. Namastite i pobrašnite kalup za pite. Razvaljajte tijesto na dimenzije kalupa pa ga stavite u njega. Izvaljano tijesto prekrite papirom za pečenje pa na njega stavite rižu (slijepo pečenje). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnicu. Nakon 15 minuta odstranite papir za pečenje sa rižom a tijesto vratite da se dopeče još 10 minuta.
Ohladite.
Za nadjev na vodenoj kupelji otopite nasjeckanu čokoladu. U prikladnom loncu pomiješajte vrhnje za šlag i amareto pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. Provrelu smjesu ulite u smjesu otopljene čokolade pa sve pomiješajte. Ulite u ohlađeni pitu pa stavite u hladnjak da se u potpunisti stvrdne.
Za posip prvo tostirajte bademe u pećnici zagrijanoj na 190 C 10-ak minuta. Izvadite ih iz pećnice i ohladite. Šećer pomiješan sa dvije žlice vode stavite u tavicu debelog dna, pa kuhajte dok ne dobijete zlatno žuti karamel. Umiješajte badema pa dobro izmiješajte , kako bi karamel obložio svaki badem. Izlite smjesu na lagano nauljeni lim za pečenje pa ih rasporedite u jednom sloju. Ohladite.
Za kremu u posudi od miksera pomiješajte kavu sa vodo. Dodajte i šećer u prahu i vrhnje za šlag pa mikserom sve istucite u čvrsti šlag. Dobivenu smjesu stavite u dresir vrečicu pa je ukrasno naštrcajte na ohlađenu pitu.
Ohlađene badema nasjeckajte na manje komadiće pa posipajte po pitu Na kraju pitu posipajte još i sitno naribanom čokoladom. 

1 komentar: