četvrtak, 11. rujna 2014.

Pita sa breskvama i kupinama



Kad već vani nije ljeto, barem ono bablje koje smo očekivali, evo jednog ljetnog recepta. 
Preostao mi je u folderu za objaviti i znam da i nije i top sezona za breskve ali zaboraviti ću ga do sljedeće godine pa ga zato guram sada, možda malo Van sezone.
Volim ovakve jednostavne slastice i posebno mi je dobra ovakva kombinacija, topla pita i hladni sladoled koji se topi i stvara neku vrstu umaka.
Vezano uz sladoled, mislim da sam ovo ljeto pojela najviše sladoleda ikada. Na plaži je bila škrinja i svaki dan nakon poslije podnevne kave smo si piknule sladoled. Svakako bih vam preporučila ovaj, to nam je bio najčešći izbor.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

250 g brašna
50 g šećera
125 g hladnog maslaca narezanog na kockice
prstohvat soli
1 žumanjak
2 žlice hladne vode

Za nadjev:

3 zrele breskve
50 g šećera
2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
prstohvat soli
100 g kupina

Za posluživanje:

sladoled od vanilije

Za tijesto u multipraktik prosijte brašno, dodajte šećer, maslac i sol pa mješajte dok smjesa ne počne nalikovati grubim krušnim mrvicama. Dodajte žumanjak i hladnu vodu. Nastavite miješati dok se smjesa ne poveže. Gotovo tijesto umotajte u rastezljivu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.
Za nadjev breskve operite, ogulite pa ih narežite na tanke šnitice. U prikladnoj posudi pomiješajte šećer, kukuruzni škrob i sol. Dodajte i pripremljene breskve pa sve nježno izmiješajte. 
Zagrijte pećnicu na 180 C. Lim obložite papirom za pečenje.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površine razvaljate tijesto na 5 mm debljine. Razvaljano tijesto prebacite na pripremljeni lim. Rasporedite pripremljene breskve po razvaljanom tijesto ali ostavite otprilike 3 cm tijesta uz rub bez nadjeva. kupine operite pa ih rasporedite po breskvama. Preklopite rubove koje ste ostavili prazne preko nadjeva, tako da ne iscuri tekućina koju će voće pustiti tijekom pečenja. 
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta.
Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije.

2 komentara: