subota, 27. rujna 2014.

Daring bakers-Kolač iz Chodsko

Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Lucie sa bloga Chez Lucie. 
Ovomjesečni izazov bilo je pripripremiti jedan od tradicionalnih čeških kolača.  
Ja sam odabrala kolač iz Chodsko. E sada koliko sam uspjela shvatiti uz pomoć mog frenda googla Chodsko je regija u okolica grada Domažlice.Nema baš puno informacija na engleskom a kako češki razumijem samo onoliko koliko je sličan našem jeziku nadam se da sam dobro shvatila. A google translate baš i nije pouzdan. Moram reći da mi je baš fora ime grada, mora da jedu puno čušpajza. Kužite, doma su sa žlicama! Ili je to samo meni smiješno.
Ajmo rađe na recept, stend up komedija mi očito baš i nije jača strana.
Uglavnom taj kolač je nešto kao slatka pizza. Ja sam mu malo promijenila oblika pa sam ga napravila kao četvrtastu pizzu. U originalu na tijesto ide nadjev od sira pa se onda ukrašava smjesom maka i pekmeza od šljiva. Mene nekako povela ova cijela ideja pizze pa mi je pekmez od šljive zamijenio ketchup.
Sljedeća stvar koju sam promijenila je nadjev od maka. U originalu ga "fure" vrućom vodom. Ja sam naučila da se to radi mlijekom i da je u nadjev obavezno staviti žlicu pekmeza od marelice pa sam se držala tradicije. 

RECEPT:

Za tijesto:

1 paketić instant kvasca
125 ml mlakog mlijeka
50 g šećera
1 žumanjak
60 g omekšalog maslaca
250 g brašna
1 vanilin šećer
naribana korica 1/2 limuna
prstohvat soli
žlica ruma

Za premaz:

pekmez od šljive

Za nadjev od sira:

375 g svježeg kravljeg sira
60 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica gustina
30 g omekšalog maslaca
1 bjelanjak

Za nadjev od maka:

70 g mljevenog maka
65 ml vrućeg mlijeka
1 žlica pekmeza od marelice
2 žlice šećera 

Za posip:

bademi u listićima

U prikladnoj posudi pomiješajte kvasac sa žlicom šećera. Umiješajte malo toplog mlijeka pa stavite na toplo mjesto dok se kvasac ne aktivira i zapijeni.
Na radnu površinu prosijte brašno. Dodajte mu ostatak šećera, vanilin šećer, žumanjak, omekšali maslac, naribanu limunovu koricu, sol, rum i na kraju zapjenjenu smjesu kvasca.
Umijesite glatko tijesto. Gotovo tijesto oblikujte u kruščić, stavite ga u lagano namašćenu posudu, prekrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 35 x 35 cm.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dignuto tijesto razvaljajte na dimenzije lima pa ga stavite u pripremljeni lim. Obilno premažite pekmezom od šljive.
Za nadjev od sira istucite bjelanjak u čvrsti snijeg. Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje za šlag, sir i gustin. Dobro izmiješajte. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjka. Premažite na pripremljeno tijesto na premaz od pekmeza od šljiva.
Za nadjev od maka zagrijte mlijeko dok ne zakipi. Stavite mak i šećer u prikladnu zdjelu pa ga prelite kipućim mlijekom. Izmiješajte i dodajte žlicu pekmeza od marelice. Ostavite da se malo ohladi. Ohlađenu smjesu stavite u dresir vrećicu pa ukrasite kolač po želji.
Prije pečenja posipajte listićima badema.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta. Prije posluživanja narežite po želji. Poslužite mlako.

3 komentara: