četvrtak, 9. svibnja 2013.

Jamieva focaccia


Kako stojite sa Jamiem? Znate na koga mislim, Jamie Oliver ne?
Koliko sam popratila ljudi ga ili vole ili ne vole. Nema onoga između.
Ja ga volim, volim te njegove jednostavne recepte i to što kuhanje prikazuje kao nešto jednostavno što svatko može samo ako ima volje.
Jedina stvar koja me malčice iritira je njegova "ovisnost" o limunu i stavljanje istog u skoro svako jelo koje pripremi. O.k. ima jela u kojima limun stvarno paše ali nekada zaista malo pretjera.
Ovo je recept za jednostavni kruh i kao takav je stvarno savršen a kao dodatni plus u njega ne ide limun.
Za premaz možete kombinirati sastojke po želji, mi smo za ručak imali salatu sa rotkvicama pa sam lišće iskoristila za foccaciu i bilo je super.
Ovoga vikenda planiram napraviti premaz sa medvjeđim lukom, mislim da će to biti savršena kombinacija.

RECEPT:
Verzija za ispis

Za tijesto:

15 g svježeg kvasca
15 g šećera
315 ml mlake vode
250 g oštrog brašna
250 g brašna T-850
15 g soli

Za premaz:

Lišće od jednog pušleka rotkvica
Maslinovo ulje
sol

Kvasac i šećer razmutiti u pola količine vode. Na radnu površinu prosijati obje vrste brašna sa soli pa u sredini napraviti udubinu. U udubinu uliti kvasac razmučen u vodi pa miješati dok brašno ne upije svu tekućinu. Uliti i ostatak vode pa umijesiti glatko tijesto. Dobiveno tijesto oblikovati u kruščić i staviti ga na lim obložen papirom za pečenjem. Na vrhu kruščića zarezati križ, kaže Jamie da će se zbog toga tijesto brže dizati. Staviti na toplo mjesto da se tijestu udvostruči volumen, otprilike 1 do 1,5 sat.
Pripremiti namaz: sitno nasjeckati lišće rotkvice pa ga pomiješati sa malo maslinovog ulja, toliko da dobijete gustu, lako mazivu smjesu.
Nakon što je tijesto udvostručilo volumen oblikovati ga po želji. Oblikovano tijesto premazati pripremljenim namazom pa vrhovima prstiju utisnuti u tijesto tako da dobijete kruh pun rupica od prstiju. Tijesto staviti na toplo da se diže još 1 sat.
Pećnicu zagrijati na maksimalnu temperaturu koju može postići.
Staviti focacciu u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta. Izvaditi iz pećnice i tako vruću focacciu nakapati sa malo maslinovog ulja i malo posoliti.

Broj komentara: 15:

  1. Meni je Jamie jako drag, obožavam gledati njegove emisije i isprobavati njegove recepte. Ova focaccia mi je promakla, a izgleda odlično

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je prastari recept, mislim da je to iz prve serije emisija koje je snimio. Na 24 kitchen prikazuju stare epizode pa sam tamo vidjela recept.

      Izbriši
  2. Jamie O. ne volim bas,kada je počeo bio mi je ekstra simpatičan,a sada onako ugojen deluje mi nekako neuredno i masno. U principu mi se njegova kuhinja nekada dopadala,a sada kada ga vidim na tvu ja promenim kanal.Ova focaccia je bas dobra,izgleda mi mekano i jajo jako ukusno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad kad si napisala tek sam sada registrila da se stvarno malo zaokružio, ali opet svi mi nabacimo koju kilcu s godinama. Ova moja primjeda stoji ili ga vole ili ne, nema između.
      Hvala!

      Izbriši
  3. krasno izgleda,
    ja sam njegov fan :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja ga volim ali ne gledam više njegove emisije jer je za moj ukus pre-euforičan, sad samo listam njegove kuharice;)...Focaccia izgleda savešeno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tak i moja mama veli, kaj mu je ko da je na speedu,
      Hvala!

      Izbriši
  5. Odgovori
    1. Ja volim Džejmija. Volim lakoću sa kojom kuva, ima dobre fore ( od njega sam još davno naučila da lupam beli luk nožem) ali ni ja ne volim kako zaćinjava jela. Previše kiselo po mom ukusu.
      Odlična focaccia.

      Izbriši
    2. I ja sam mislila da koristi previše začina ali kada probaš shvatiš da je u nekim receptima taj omjer baš dobar.
      Hvala!

      Izbriši
  6. Obožavam Jamie Olivera :D Imam nekoliko njegovih kuharica kući.. ma po mom je guštu skroz! Focaccia ti je ispala baš odlično, sad bih ti uzela malo i pojela bez ičeg :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Vooolim :) :srce:
    I da, nema kod njega nešto između :lol (npr. odmah mi je pala na pamet naša draga prija koja ga ni nacrtanog ne može vidjeti, hahaha).
    A meni je jako drag. Jednostavan i ful pozitivan lik. Obožavam tu njegovu strast kojom gura ono što vjeruje da vrijedi :)

    Fokača ti je krasna.

    OdgovoriIzbriši