ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

Daring bakers-Princesstarta



Domaćica ovo mjesečnog izazova bila je Korena in the kitchen.
Korena nas je izazvala da napravimo švedsku Princesstartu.
Malo o porijeklu torte: originalni recept je izmislio švedska profesorica  domaćinstva Jenny Akerstrom, koja je podučavala ondašnje tri švedske princeze. Objavila je i seriju od četiri kuharice nazvane "Princezine kuharice". U jednom od izdanja nalazi se i recept za "Gron tarta" za koju priča kaže da je kasnije postala poznata kao "Princesstarta" jer su je sve tri princeze obožavale.
Druga priča kaže da je gospođa Akerstorm ustvari izmislila tri različita recepta za princezinu tortu, svaki za jednu princezu i da je ova današnja verzija samo pojednostavljena verzija kombinacije sve tri torte.
Ova torta je toliko popularna u Švedskoj a isto tako u Finskoj da je treći tjedan u rujnu Princesstarta tjedan. Zgodna pričica.
Prva stvar koju vam moram priznati je da uopće nisam probala gotovu tortu i zato nema fotke presjeka torte. Mislim da je ovo naj nakinđenija torta koju sam ikada napravila jer pored cvjetića i srčeka još je i posipana jestivim šljokicama. Šta ćete baš sam naletjela na njih u dućanu pa sam ih željela isprobati.
Tortu sam kao što joj priliči i imenu poklonila jednoj maloj princezi koja ju je popapala sa oduševljenjem.
Torta na slici je napravljena od pola količine sastojaka navedenih u receptu.

RECEPT:
Recept za ispis 

Biskvit:

4 jaja
225 g šećera
70 g brašna
65 g kukuruznog škroba
1  žličica praška za pecivo
Prstohvat soli

Krema:

240 ml vrhnja za šlag
4 žumanjka
15 g kukuruznog škroba
30 g šećera
Srž mahune vanilije

Za sastavljanje i ukrašavanje torte:

480 ml slatkog vrhnja
300 g marcipana
Pekmez od malina 
Cvjetići od šećera
Šećer u prahu

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte dimenzija 23 cm.
Jaja i šećer stavite u zdjelu pa miksajte dok im se ne udvostruči volumen i postanu vrlo svijetli, otprilike 5 minuta. Prosijte brašno sa kukuruznim škrobom, praškom za pecivo i solju. Prosijanu smjesu nježno umiješajte u pjenastu smjesu jaja. Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za tortu, zagladite površinu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 40-ak minuta. Ohladite.
Za kremu u zdjeli pomješajte kukuruzni škrob, šećer i žumanjke. U jednoličnom mlazu ulite 120 ml slatkog vrhnja pa miješate dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. U međuvremenu u preostalih 120 ml slatkog vrhnja ulite u prikladni lončić i dodajte srž mahune vanilije. Stavite na umjerenu vatru pa kuhajte dok ne zakipi. Smjesu žumanjaka ulite u vruće slatko vrhnje. Vratite na vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Slaganje torte: pečeni biskvit prerežite tako da dobijete tri lista. Srednji list biskvita (onaj bez korice, sasvim mekani) stavite sa strane. Jedan od preostala dva lista stavite na tanjur za posluživanje pa ga premažite pekmezom od maline. Na sloj pekmeza položite drugi list biskvita i lagano pritisnite.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga pomiješajte sa kuhanom ohlađenom kremom. Odvojite ¼ kreme za premazati tortu izvana. Ostatak kreme nanesite na biskvite sljepljene pekmezom od maline u obliku kupole. Na kremu oblikovanu u kupolu stavite onaj tanki, mekani list biskvita i nježno ga pritisnite rukama da dobijete lijepi oblik. Kremom koju ste odvojili premažite tortu izvana.
Stavite tortu u hladnjak dok razvaljate marcipan.
Šećerom u prahu posipajte radnu površinu pa na nju stavite marcipan. Po vrhu marcipana također posipajte malo šećera u prahu pa razvaljajte marcipan vrlo tanko. Razvaljani marcipan stavite na tortu i nježno ga zagladite rukama. Odrežite višak pa možete od njega napraviti i ukrase za tortu. Na vrh torte složite par šećernih cvjetića i dobro ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 14:

  1. Obožavam ovu tortu, a i ti i Milkica ste me preduhitrile :) Predivna je, kremasta i lagana, mada, kalorijski... ne baš tako lagana! No, tebi je predivno ispala i sigurna sam da je mala princeza bila presrećna i da se stvarno osjećala princezasto :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Da kalorijski i nije baš lagana ali ne radi se to svaki dan.

      Izbriši
  2. What a darling cake. It looks like it would be perfect for Valentines day!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovori
    1. Hvala. Sigurna sam da bi je ti bolje ukrasila nego ga jer si ti majstorica na tom polju ;)

      Izbriši
  4. Krasno si ju dekorirala! Žao mi je što se ne vidi presjek i što nisam mogla sudjelovati u ovom krugu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Uviješ stigneš kasnije napraviti tortu a kada je ja ponovim fotkati ću i presjek.

      Izbriši
  5. Baš divno što si ju poklonila jednoj maloj princezi! :) Jako si ju lepo ukrasila...
    Meni se dopadaju i one male, kao mafini. Moraću i tako jednom praviti, ali kad budem imala više vremena...

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala.
    I meni su lijepe te maličke ali nisam se uopće sjetila da ih napravim tako u obliku muffina.

    OdgovoriIzbriši
  7. zanimljiva torta a i opis je odličan.

    OdgovoriIzbriši