četvrtak, 16. svibnja 2013.

Putar štangice


Osim sudjelovanja u ovom našim blogerskim igricama FBI rukavice, KuVarijacije, Ajme, koliko nas je! i Daring bakers na forumu kojem sam povremeno aktivna isto tako sudjelujem u gastronomskoj igrici.
Ova igra na forumu zove se "Kuhinjski istraživači" i generalni princip igre je kao u Ajme, odabere se jedna namirnica ili tema a sudionici koji žele sudjelovati kuhaju stvari na koje ih tema asocirala.
Imale smo tamo zgodnih tema do sada; tipa recesijski recepti, francuska kuhinja, alpska kuhinja i tako dalje da sada nabrajam. 
U ožujku tema su bili kruh i peciva. Jedna od sudionica pripremila je ove putar štangice za koje sam joj ja popalila recept (sa dozvolom naravno).
Ukoliko volite putar štangice, a ja ih obožavam, obavezno isprobajte ovaj recept jer ove koje možete kupiti u pekari nisu im ni do koljena.
 
RECEPT:
Recept za ispis 


Za tijesto:

1 vrećica instant kvasca
0,5 dl mlake vode
2,5 dl mlijeka
600 g brašna
100 g maslaca
70 g šećera
1 žličica soli
1 jaje

Za premaz:

2 žlice hladnog mlijeka
1 žumanjak

Otopite maslac u mlijeku. Otopite kvasac u mlakoj vodi. Na radnu površinu prosijte brašno pa mu dodajte šećer, sol, jaje, vodu sa kvascem i mlijeko sa maslacem. Mijesite dok se sastojci ne povežu. Dobiti ćete vrlo mekano, svilenkasto tijesto.
Dobiveno tijesto stavite u zdjelu, pokrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Radnu površinu posipajte brašnom pa na nju istresite dignuto tijesto i vrlo nježno ga premijesite. Podijelite tijesto na 12 kuglica. Svaku kuglicu lagano razvaljajte pa je oblikujte u zarolane štangice.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite oblikovane putar štangice. Stavite lim sa putar štagicama na toplo mjesto i dižite ih još pola sata.
Pećnicu zagrijte na 230 C.
Žumanjke razmutite sa mlijekom pa dobivenom smjesom premažite svaku putar štangicu. Prije pečenja po želji možete zarezati površinu štangice. Pecite ih 15-ak minuta dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju.

Broj komentara: 26:

  1. Mmmmmmmm, već maštam o finom doručku s ovim štangicama. Moram isprobati recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesu, najbolje su sa putrom i bijelom kavom za doručak.

      Izbriši
  2. Diiiivne su, vec sam ih zamislila u korpici sa pecivom uz jutarnju kaficu.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantastične su! Djeluju savršeno mekano... Moraju se isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  4. odlicne su ti! Taj recept sam si vec pribiljezila ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala baš mi je drago da ćeš ih isprobati.

      Izbriši
  5. Ja ih pravim po slicnom receptu, naravno otkrila sam ga na Coolinarici, i bas sam se spremila da postavim slike i rec. Fantasticne su, moja devojcica ih mnogo voli, milina mi je da gledam koliko ih pojede...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam slabo aktivna na Coolinarici, moram češće tamo baciti oku koliko vidim tamo ima super recepata.

      Izbriši
  6. Savrseno izgledaju... Belezim za probati...

    OdgovoriIzbriši
  7. Mogu da zamislim kako su fine i mirisne, a i izgledaju prelepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, jesu baš su mirisne cijela kuća miriši na maslac dok se peku.

      Izbriši
  8. Predobro izgledaju ! Imam oko sebe dosta ljubitelja ovog krasnog peciva tako da ću ih sigurno ubrzo isprobati !

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam puter štangice, odlično su ti uspjele!

    OdgovoriIzbriši
  10. I ja volim puter štanglice, super su ispale!

    OdgovoriIzbriši
  11. Moja djeca ih obozavaju! Hvala na receptu, definitivno idu na isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši