nedjelja, 9. prosinca 2012.

Crno bijeli vjenčići


Stvarno nas je dobro zatrpalo. Kao da je netko gore odlučio vreću sa količinom snijega za cijelu godinu otvoriti i odjedanput istresti na nas.
U stvari stvarno volim snijeg, ne smeta mi ni lopatanje ni sklizanje ni hladnoća. Baš mu se iskreno veselim. Volim što priguši zvukove i što sve nekako uspori. Ne znam jeste li primijetili ali svi šeću sa djecom, vuku ih na sanjkama uglavnom trude se provesti kvalitetno vrijeme sa klincima na svježem zraku. Automobili  su skoro pa beskorisni, barem kod nas na brijegu. Realno gledajući da nije pao snijeg ovog vikenda si bi mi nekamo bezglavo jurili a ovako nas je snijeg primorao da usporimo i ostavimo klincima divne uspomene.
Kada dođe takav snježni dan mi smo zaista skoro pa odsječeni od svijeta, tako da se u takve dane nakon lopatanja zatvaram kuhinju  i igram se.
Ovo su keksići koje sam "odigrala" ovoga puta. Originalan recept možete pronaći ovdje.

RECEPT:

300 g brašna
250 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 žumanjak
naribana korica polovice limuna 

Prosijte brašno sa šećerom u prahu, dodajte sitno naribanu koricu limuna i hladan maslac narezan na listiće. Trljajte vršcima prstiju da dobijete mrvice. Dodajte žumanjak i zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još žlicu ili dvije brašna, ako je tijesto ljepljivo. Podijelite tijesto na dva dijela i u jedan dodajte kakao. Izmijesite koliko je potrebno da se ujednači.
Uzimajte po komadić svijetlog i komadić tamnog tijesta. Dlanovima ih zarolajte na malo pobrašnjenoj površini da dobijete dvije rolice duge 8-10 cm debljine oko 5 mm. Uvijte ih jednu oko druge i spojite krajeve da dobijete prsten.Još ih malo izvaljajte tako da dobijete jednu šarenu rolicu. Stavljajte oblikovane kekse na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 175 C 15-ak minuta. Ostavite ih par minuta na plehu pa tek onda izvadite i ostavite da se ohlade. 

Verzija za ispis

Broj komentara: 14:

  1. Lijepi mali i maštoviti.A i kod nas snijeg.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasni su!
    Ja sam isto jučerašnji snijeg iskoristila za boravak uz pećnicu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A šta ću drugo raditi, baš sam uživala u toploj kuhinji.

      Izbriši
  3. Predivno. Prvo sam pomislila kad sam vidjela sliku - keksići s nutellom :))). Ali stvarno izgledaju primamljivo.
    Što se snijega tiče, nisam baš neki ljubitelj kad moram po snijegu putovati biciklom, e to onda budu muke. Iako, nije da ga ne volim samo mora pasti u prikladno vrijeme hehe, npr. za Božić :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Pao skoro u pravo vrijeme, Božić je iza čoška!

      Izbriši
  4. Sa ovoliko putera mora biti fantastično mirisno! Gric:-)

    OdgovoriIzbriši
  5. U poslednje vreme imaš prelepe sitne kolačiće i keksiće. Ovi su stvarno divni. Tako lepo izgledaju a u ukus ne sumnjam. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. kako su ti samo predivno ispali!

    OdgovoriIzbriši
  7. Luce muy rico es una delicia al paladar me encanta,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši