nedjelja, 2. prosinca 2012.

KuVarijacije-Plazma torta sa bananama


Znam da kasnim ali ipak...
KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da svi sudionici pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istog dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće u pripremi recepta.
U studenom smo radili Plazma tortu sa bananama.
Moram priznati da sam bila poprilično skeptična kada sam vidjela koji je recept dobio najveći broj glasova. Prvo što ne volim sirove banane u kolačima jer uvijek potamne pa mi takav kolač nikada ne izgleda baš primamljivo. Druga stvar što je recept u najmanju ruku malo nedorečen. Imala sam osjećaj da će se podloga od keksa raspasti i da kolač neće biti baš reprezetativan. Na kraju podloga je izdržala i nije se raspala a konačna ocjena kolača je da je u redu, nije spekrtakularan ali pojeo se bez prigovora.
U nastavku je recept onako kako sam ga ja napravila a original možete pronaći ovdje.

RECEPT:

Za podlogu:

125 g maslaca
4 žlice šećera u prahu
600 g mljevenih Plazma keksi
2 dl Fante ( dodajte malo po malo, meni je trebalo 2 dl, možda će vam trebati više ili manje)

Za kremu:

750 ml mlijeka
10 žlica šećera
srž mahune vanilije
5 žlica gustina
3 žumanjka
125 g maslaca 
4 žlice šećera u prahu

Za nadjev:

8 banana
sok 1 limuna
28 kom plazma keksi
mlijeko 
malo ruma

Za posip:

malo mljevenih plazma keksi

Mikserom pjenasto izmiješajte maslac i šećer u prahu. Dodajte mljevene plazma kekse pa se dobro izmiješajte. Dobiti ćete smjesu koja nalikuje mokrom pijesku, djelomično povezana, djelomično rastresite. Sada počnite malo, po malo dodavati fantu, ponavljam meni je trebalo 2 dl, možda će vam trebati nešto više ili manje. Smjesa bi trebala biti ni gusta ni rijetka. Ja sam je isprobala tako da sam rukom zagrabila malo smijese pa je čvrsto stisnula u šaku. Kad je smjesa ostala stajati u nekoj vrsti grude zaključila sam da je to to.
kalup dimenzija 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje pa smjesu utisnite u kalup.
U međuvremenu skuhajte kremu. U prikladni lonac stavite 600 ml mlijeka sa 10 žlica šećera i srži mahune vanilije pa kuhajte dok ne provrije. U drugoj posudi pomiješajte preostalih 150 ml mlijeka sa tri žumanjka i gustinom. Ulite smjesu jaja u kipuće mlijeko pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite. Pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu pa na kraju umiješajte ohlađenu kuhanu kremu i sve dobro izradite mikserom.
Banane duljinom prerežite na dvije polovice pa ih premažite limunovim sokom. Na pripremljenu podlogu rasporedite 1/3 kreme pa na nju složite pripremljene banane. Na banane stavite opet 1/3 kreme na koje ćete složiti plazma kekse. Svaki keks prije stavljanja na kremu umočite u smjesu mlijeka i ruma. Na kekse stavite preostalu 1/3 kreme, zagladite površine pa posipajte sa malo mljevenih plazma keksa. Ohladite. Prije posluživanja kolač narežite po želji. 


Broj komentara: 6:

  1. Odgovori
    1. Ne znam šta se događa ja ih savršeno dobro vidim, moram provjeriti!

      Izbriši
    2. Evo sad su vidljive i super izgleda!

      Izbriši
  2. this looks delicious...and if it has banana is good for sure!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja tek sad ovo vidim. Moram dodati u roundup.
    Lepo izgleda ovako isečeno kao kolač, bez šlaga i posuto mrvicama.

    OdgovoriIzbriši