petak, 21. prosinca 2012.

Ajme, koliko nas je! Banane


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u prosincu su banane a domaćica je Tanja. 
Kada sam pročitala temu za prosinac prva stvar koja mi je pala na pamet su mačje oči. Svojevremeno to je bio jako popularan kolač i postojala je verzija za koju vam ja donosim recept u nastavku i nešto vrlo slično ali u čokoladnoj varijanti kreme. Meni je ova moja verzija puno draža i iako sam žestoki protivnik krema sa pudingom, ovaj kolač nekako nije isti ako ne koristite puding u kremi.

RECEPT:

ZA ROLADU:

6 jaja ( 5 + 1)
6 žlica šećera
3 žlice brašna
3 žlice mljevenih oraha
prstohvat soli 
pola praška za pecivo

ZA KREMU:

600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
8 žlica šećera
150 g maslaca

4 banane
limunov sok 
malo mljevenih oraha za posip

Za roladu;pećnicu zagrijati na 180 C. Od 5 jaja odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke i prstohvat soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer mikasti dok ne posvijetle i udvostruči im se volumen. Umiješati 1 jaje, brašno prosijano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Lim dimenzija 30 x 30 cm obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu za roladu izliti u pripremljen lim, zagladiti površinu i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15 minuta. Pečenu roladu izvaditi iz pećnice, ostaviti je da se ohladi 5 minuta pa je zarolati i ostaviti je tako da se ohladi do kraja.
Za kremu; zagrijati 400 ml mlijeka sa šećerom. U preostalih 200 ml mlijeka izmiješati puding. U kipuće mlijeko uliti pripremljenu smjesu mlijeka i pudinga pa kuhati  na umjerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Ohladite kremu. Pjenasto izmiksajte maslac pa umiješajte i hladnu kremu i sve dobro izradite.
Odmotajte ohlađenu roladu pa je premažite sa 3/4 kreme. banane ogulite i premažite ih limunovim sokom. Banane složite na sredinu premazane rolade u dva reda. Krajeve tijesta zarolajte prema srediti pa cijeli kolač preselite na tanjur za posluživanje tako da su spojevi kolača okrenuti prema dolje. Ostatkom kreme premažite roladu izvana i posipajte je sa malo mljevenih oraha. Dobro ohladite prije posluživanja. 

Verzija za ispis 


Broj komentara: 9:

  1. Jako mi se sviđa izgled! I super bi mi sad došla jedna feta prije spavanja uz čašu mlijeka :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Puding ili ne ovo izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  3. mljac... sačuvaj za mene jedan komad. :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Mnogo mi se sviđa kako izgleda! Ja pamtim neki kolač koji se zove mačije oko, i zapravo je neki nepečeni rolat sa krem bananicama, ali u nizu, ne dve jedan pored druge. Ovu varijantu nisam sretala i mnogo je simpatična, nekako nas kolač začuđeno gleda :)
    Krem bi se dao preratiti u onaj od žumanaca i gustina i putera, ako je baš nužno, a meni deluje da nije :)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas lepo izgleda... cak i banane imaju lepu boju. Meni se bas jede ovaj tvoj kolac.

    OdgovoriIzbriši