četvrtak, 27. siječnja 2022.

Punjene kiflice

 

Kada sam krenula mijesiti ove kiflice dvoumila sam se, mjere u originalnom receptu su pozamašne a nas samo dva doma.
Što će nam toliko kiflica.
Ali onda opet kada već radim svejedno mi je je l od pola kile ili kile brašna.
I napravim ja stvarno cijelu mjeru recepta.
Stavljam prvi lim u pećnicu i čujem nekakvo roštanje iznad glave.
Susjedi iznad renovirali su stan i taj dan su došli donijeti namještaj i stvari.
A super mislim si ja, jedan pleh toplih nosim gore za dobrodošlicu susjedima.
Nije prošlo 5 minuta zvoni mi telefon, zove sestra, dolazi na kavu u prolazu je.
Genijalno, imam kaj za ponuditi uz kavu i budem joj i spakirala za doma malo neka otfura i mami i drugoj sestri.
Tako da na je nama na kraju ostalo 10-ak kiflica, taman za večeru.
Poanta priče je da svakako napravite cijelu mjeru kiflica, susjedi i obitelj namirisat će ih i doći će i bit će vam više nego zahvalni.
Original recepta je iz onih legendarnih kuharica Gospodarskog lista. 

RECEPT:
 
Za tijesto:
 
550 ml mlakog mlijeka
200 ml ulja
40 g svježeg kvasca
1 kg brašna
1 prašak za pecivo
2 žličice soli
1 žličica šećera
 
Za nadjev:

150 g naribanog sira
150 g sitno nasjeckane šunke
 
Za posip i premaz:
 
kim
krupna sol
sezam 
1 jaje

U prikladnu posudu stavite 100 ml mlijeka, žličicu šećera pa namrvite kvasac i izmiješajte.
Stavite na toplo mjesto da se kvasac zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa soli i praškom za pecivo.
Ulite ostatak mlijeka i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Lagano pobrašnite posudu pa u nju stavite tijesto.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Papirom za pečenje obložite 4 lima.
U prikladnoj posudi pomiješajte naribani sir i narezanu šunku.
Na lagano pobrašnjenu radnu površinu istresite dignuto tijesto.
Razvaljajte na debljinu od 0,5 cm pa ga izrežite u trokute.
Na širi rub trokuta utisnite malo šunke i sira pa smotajte trokut u kiflicu.
Slažite na pripremljeni lim.
Ponavljajte dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.
Kiflice premažite lagano umučenim jajetom i posipajte posipom po izboru.
Dižite kiflice 20-ak minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Pecite kiflice u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok ne orumene.
Poslužite tople.

Nema komentara:

Objavi komentar