ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

Orehnjača i makovnjača

 

I tak dohvatila i mene korona.
Bez nekih jakih simptoma srećom.
Dva dana temperature a onda sam tri dana bila popisana kako veli moja sestra.
Samo bi spavala.
Da su okolnosti bolje rekla bih da mi je baš pasalo, odmorila sam se.
Pospremila ormar a to je nešto što odgađam pa cca 3 godine jer uvijek imam nešto drugo, bitnije a budimo realni i zabavnije. 
Puno sam čitala i listala kuharice i radila planove što ću novo mijesiti, kuhati, peći.
O i da , ultimativni luksuz za koji inače rijetko imam vremena, palačinke za doručak.
Današnji recept klasik iz kuharice Mire Vučetić, orehnjača i makovnjača.
Recept za tijesto je količinski dovoljan za jednu štrucu ali ja uvijek radim duplu smjesu.
Jer dosta nas je, a i svatko ima svojeg favorita.
Ustvari imam više kandidata za tim mak.
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
400 g brašna
1 žličica soli
200 ml mlijeka
60 g šećera
2 žumanjka
naribana korica 1 limuna
80 g maslaca
20 g svježeg kvasca
1 jaje za premazivanje tijesta
 
Za nadjev od maka:
 
300 g maka
250 ml mlijeka
naribana korica limuna
100 g šećera
2 velike žlice pekmeza od marelice
2 bjelanjka

Za nadjev od oraha:
 
500 g mljevenih oraha
150 g šećera
200 ml mlijeka
2 žlice ruma
naribana korica limuna
2 bjelanjka

Za tijesto lagani ugrijte mlijeko pa u njemu otopite kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna.
Izmiješajte pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veću posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, šećer i naribanu koricu limuna.
Izmiješajte.
Otopite maslaca pa ga ostavite da se malo ohladi.
U sredini smjese brašna načinite udubinu pa u nju stavite žumanjke, otopljeni maslac i zapjenjeni kvasac.
Umijesite tijesto.
Prema potrebi dodajte još brašna ili mlijeka.
Kada dobijete glatko i elastično tijesto oblikujte ga u kuglu pa ga vratite u lagano pobrašnjenu zdjelu.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
U međuvremenu pripremite nadjev.
Zagrijte mlijeko do vrenja.
Ovisno o tome što koristite, u prikladnu zdjelu stavite mak ili orahe pa ih prelijte kipućim mlijekom.
Dolijevajte mlijeko malo po malo jer vam možda neće sve trebati.
Trebate dobiti vrlo gustu i kompaktnu smjesu jer ćete na kraju umiješati i snijeg od bjelanjaka.
Bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg.
U mak umiješajte pekmez od marelice, naribanu limunovu koricu i snijeg od bjelanjaka.
Ako ste se odlučili za orehnjaču onda u orahe umiješajte rum, naribanu limunovu koricu i snijeg od bjelanjaka.
Namastite i pobrašnite kalup za kruh.
Razvaljajte tijesto na pravokutnik dimenzija 25 x 30 cm.
Premažite nadjevom po izboru za urolajte kolač.
Stavite u pripremljeni lim pa ponovno prekrite čistom kuhnjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Umutite jaje pa njime premaćite vrh dignutog kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Pečeni kolač izvadite iz pečnice pa ga istresite na rešetku za hlađenje.
Prije posluživnja obilno posipajte šećerom u prahu i naređite na šnite.

Nema komentara:

Objavi komentar