četvrtak, 20. siječnja 2022.

Baklava sa pistacijama, kardamomom i ružinom vodicom

 

Baklava mi spada u one slastice koje pa nekako izbjegavam raditi doma.
Nakon što probate baklavu u Istanbulu nekako nema šanse da takvu istu napravim doma.
Nekako ista kategorija kao samoborske kremšnite iz slastičarnice ili macarons Pierre Herme-a, jednostavno ne mogu to reproducirati doma.
Ali ponekad popustim, očito, pa zato i ovaj recept.
Ponekad sam jako organizirana pa se sjetim i skuhati sirup za prelijevanje dan ranije jer su me naučili da baklava mora biti vruća a sirup za prelijevanje hladan.
Ili obrnuto.
Poanta priče je da mora biti kombinacija toplo hladno.
Original recepta sam pronašla u Dobroj hrani.

RECEPT: 
500 g listova za savijače
200 g otopljenog maslaca
 
Za nadjev:
 
400 g pistacija
100 g badema
pola žličice mljevenih sjemenki kardamoma
 
Za sirup:
 
300 g šećera
700 ml vode
1 nešpricani limun
pola žličice ružine vodice
 
Lim dimenzija 20 x 30 cm namastite i pobrašnite.
Položite u njega dvije kore za savijače i premažite ih otopljenim maslacem.
Za nadjev jednostavno pomiješajte mljevene pistacije, bademe i kardamom.
Po listovima rasporedite dvije šake nadjeva i prekrite ih s još dvije kore.
Kore ponovno premažite maslacem.
Tako slažite kore i nadjev sve dok ne potrošite sve sastojke, s time da vam zadnji sloj moraju biti kore.
Premažite i zadnje kore maslacem i baklava narežite na rombove.
Pecite na 180 C oko 35 minuta, a zatim pojačajte temperaturu pećnice na 200 C i nastavite peći baklavu još 10 minuta.
Dok se baklava peče, pripremite sirup.
Šećer, vodu i na ploške narezan limun ugrijte na laganoj vatri.
Miješajte povremeno sve dok se tekućina ne reducira za jednu trećinu.
Maknite s vate i pustite da se lagano ohladi.
Zatim dodajte ružinu vodicu.
Kada je baklava pečena i dok je još vruća, prelijte je ohlađenim sirupom.

Nema komentara:

Objavi komentar