četvrtak, 26. studenoga 2020.

Natopljena pita od jabuka

I nekako se nisam dala do danas.
Popustiti tom pritisku i ludilu oko korone.
Ali danas me baš nekako pogodilo.
Kombinacija novih mjera i ovog sivila vani pa nije mi baš fora.
Razmišljam kako će mi nećaci biti tužni jer nema treninga nogača.
Kako će prijateljica moje sestre koja vodi malu teretanu to othendlati.
Kako će se to odraziti na moj najdraži kvartovski kafić i mog omiljenog konobara tamo.
Kako će frendica koja vodi planinarski dom to prihvatiti.
Šogorica koja vodi salon vjenčanica.
Toliko ljudi koje znam koji su nažalost izravno pogođeni ovim.
Opet.
Nije riječ o mojoj komociji i navikama, možda ću zvučati melodramatično, ali to su ljudske sudbine.
I ne nemojte me krivo shvatiti nisam ja protiv mjera samo što nažalost kao država nismo u dobroj situaciji, što našom, što krivnjom onih koje smo odabrali, adekvatno obeštetiti one koji su ovim mjerama najjače pogođeni.
I razumijem da se radi o ljudskim životima i smanjenju opterećenja bolničkog sustava ali teško je biti nepristran.
No eto toliko od mene danas.
Pokušat ću sljedeći tjedan biti pozitivnija.
 
RECEPT:

500 g tijesta za štrudlu
4 jaja
2 čaše šećera
1 čaša ulja
2 čaše pšeničnog griza
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
1 kg jabuka
cimet
naribana korica limuna

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Jaja sa šećerom izmutite mikserom dok se smjesi ne udvostruči volumen i šećer ne otopi.
Dodajte ulje, griz koji ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo i jogurt.
Dobro izmiješajte.
Jabuke naribajte pa im dodajte cimet i naribanu koricu limuna pa sve izmiješajte.
Namastite i pobrašnite veliki lim za pečenje.
Na radnu površinu stavite jedan list tijesta pa ga premažite da 3-4 žlice nadjeva.
Prekrite drugim listom biskvita pa po njemu rasporedite jabuke.
Zarolajte i stavite u lim.
Ponavljajte dok ne potrošite svo tijesto.
Preostali nadjev prelijte preko zarolanih štrudli.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta ili dok štrudla ne dobije lijepu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar