ponedjeljak, 26. listopada 2020.

Kruh sa orasima i smokvama

 
Sjećate se posta od prije tjedan dana, onaj o previše informacija.
E sada na svih tih višak informacija dolazi i informacija kao se izuzetno lako razočarati u ljude i kako puno stvari ustvari i nisu takve kakave se čine.
Generalni zaključak nakon tjedan dana razmišljanja da je ponekad jednostavno potrebno neke ljude pustiti da odu iz naših života.
Promijenili smo se svi i jednostavno si više ne odgovaramo što mišljenjima što postupcima i nema smisla forsirati nešto kad to jednostavno više nije to.
Niti mi je  ugodno ni udobno.
Nekako onaj osjećaj da te vuku u smjeru u kojem ne želiš ići.
Pa onda odeš, u drugom smjeru, onom koji je bolji, pozitivniji.
Tako da je opet na redu bila kuhinja terapija.
Imala sam ideju i planirati ali vrijeme mi u subotu nije dozvolilo tako da onda kruh.
I još dvije tri stvari koje objavljujem u sljedećim postovima.
Original recepta pronašla sam ovdje.
U originalnom receptu koriste se brusnice i pekan orasi ali ja sam prilagodila kruh sastojcima koje sam imala doma.

RECEPT:

315 g integralnog brašna
210 g crnog brašna
7 g kvasca
2 žličice soli
1 žličica šećera
375 g vode
100 g smokvi
100 g oraha
naribana korica naranče

Smokve i orahe nasjeckajte na manje komadiće.
U mlaku vodu  dodajte šećer i kvasac.
Izmiješajte.
Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna pa ga pomiješajte sa soli.
Ulite zapjenjeni kvasac pa umijesite glatko tijesto.
Na kraju umijesite smokve , orahe i koricu naranče.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 90 minuta.
Na lagano pobrašnjenoj površini premijesite tijesto pa ga oblikujte po želji.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Oblikovani kruh stavite u kalup.
Ponovno prekrite čistom kuhinjskom krpom i dižite još 1 sat. 
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar