ponedjeljak, 27. srpnja 2020.

Kapri torta



Nakon ovih skoro pa apokaliptičnih poplava u Zagrebu, bome se zagrijalo vani danas.
Ljeto u punom sjaju.
Nisam baš sva svoja na vruće dane.
Što sam starija to mi manje odgovaraju vrućine.
Nekada sam se manje obazirala na vremenske prilike.
Starimo.
Dan po dan stariji i ne nužno pametniji.
Druga stvar koja me muČi, dobra priča, dobra ideja, puno potencijala.
Sve bi moglo otići, da budem fina, u onu stvar iz prostog razloga manjka komunikacije.
Umiješati se ili???
Nisam pametna.
Stara ja bi se definitivno umiješala i ukazala na greške i suočila ih ali ova nova suzdržanija ja nije baš sto posto sigurna.
No razmislit ću još koji dan.
Hajdemo na tortu to mi bolje ide.
Nije baš školski urednog presjeka ali da je fina e bome je.
U originalnom receptu na vrh ide još i čokoladna glazura a kako je torta sama po sebi relativno mekana pa sam od toga odustala i samo sam je posipala kakaom.
Također sam orahe u biskvitu zamijenila bademima jer mi su mi bademi nekako neutralniji i bolje mi pašu uz bobičasto voće.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:

Za tijesto:

9 bjelanjaka
150 g šećera
1 žlica brašna
150 g mljevenih badema
1/2 vrećice praška za pecivo

Za voćnu kremu:

450 g bobičastog voća
300 g šećera
2 vrećice pudinga od vanilije
100 ml vode

Za žutu kremu:

9 žumanjaka
150 g šećera
mahuna vanilije
2 žlice brašna
3 žlice gustina
500 ml mlijeka
200 g maslaca

Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Za biskvit izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg.
Dodajte šećer i na kraju nježno kuhačom umiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za pečenje i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Ohladiti.
Ohlađeni biskvit prerezati dva puta, tako da dobijete tri trake.
Za voćnu kremu u prikladnu lonac stavite voće i šećer.
Puding razmutiti u vodi pa ga skuhati u provrelom voću.
Rasporediti voćnu kremu na dvije od tri trake biskvita.
Ohladiti.
Za žutu kremu izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati brašno, gustin, 100 ml mlijeka i srž mahune vanilije.
Preostalo mlijeko kuhati na umjerenoj vatri dok ne provrije.
Umiješati smjesu žumanjaka pa kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Ohladiti.
Omekšali maslac pjenasto izmiksati pa ga umiješati u ohlađenu kremu sa žumanjcima.
Na tanjur za posluživanje staviti traku biskvita s voćnom kremom pa je premažite trećinom žute kreme.
Prekrite drugim listom biskvita s voćnom kremom pa premažite drugom trećinom kreme.
Pokrite zadnjim listom biskvita pa izvana premažite ostatkom kreme.
Ukrasite po želji.
Dobro ohladite prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar