ponedjeljak, 3. srpnja 2017.

Medena pita


Nekako mi je prva asocijacija na hranu sa medom medena pita. Čisto da ne bude ista kao uvijek ovoga puta sam odlučila napraviti malo drugačiji medenu pitu nego što je ja inače radim.
Recept za ovu medenu pronašla sam u Mezze časopisu.
Inače je ideja bila sa ovo bude moja prijava za igricu ajme ali eto samo na ideji je i ostalo. Nekako mi pobjeglo vrijeme ovaj mjesec.

RECEPT:
Recept za ispis

Za kore:

400 g brašna
100 g svinjske masti
100 g šećera
1 jaje
1 žlica sode bikarbone
1 žličica cimeta

Za kremu:

750 ml mlijeka
4 žlice brašna
200 g šećera
2 vanilin šećera
250 g maslaca

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 180 C.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i cimetom. Dodajte jaje, šećer i svinjsku mast. Umijesiti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na tri jednaka dijela. Svaki komad tijesta razvaljati na pobrašnjenom papiru za pečenjene pa ga obrezati na dimenzije lima na kojem ćete peći kore.
Peći na naopako okrenutom limu u prethodno zagrijanoj pećnici 7-8 minuta.
Ponoviti i sa dva preostala dijela tijesta.
Ohladiti. 
Za kremu odvojiti 20o ml mlijeka pa ga pomiješati sa 4 žlice brašna
Preostalo brašno stavite u prikladni lonac pa mu dodajte šećer i vanilin šećer, pa kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne provrije.
U vruću smjesu umiješajte mlijeko pomiješano sa brašnom pa kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. 
Ohladite.
Mikserom pijenasto izradite omekšali maslac, pa mu umiješajte i kuhanu ohlađenu kremu. Mješajte dok ne dobijete glatku kremu. 
Dobivenu kremu podijelite na tri jednaka dijela pa njome premažite kore. Premažite i najgornju koru.
Ohladite.
Ohlađeni kolač prelite čokoladnom glazurom pa je ostavite da se stisne.
Narežite po želji prije posluživanja.

Broj komentara: 5:

  1. Hehe, i ja sam poslala medenu pitu na Ajme ;)
    ova tvoja je tako lijepa! I kako si je lijepo narezala! To se uvijek divim. Moje su kocke vazda nejednake ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tajna je u ravnalu :9. Ja među kuhinjskim pomagalima imam jedno školsko obično plastično ravnalo koje služi samo za rezanje kolača.

      Izbriši
  2. Mariji ako je od pomoći i meni je teško bez obzira na alatke koje koristim da isećem bilo šta ovako ravno. A sa medom sve volim divno i ukusno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Školsko ravnalo je moj trik. Probaj možda i tebi upali.

      Izbriši
  3. Lijepo izgleda, i medna pita mi je asocijacija na djetinjstvo!
    Ravnalo - kako jednostavno a dobro!

    OdgovoriIzbriši