četvrtak, 20. srpnja 2017.

Bagels


Oduvijek su mi bagelsi bili jako zanimljivi. Ali nekako ih se nikada nisam odlučila sama napraviti. Nekako sam mislila da je to jako komplicirano.
A nije uopće.
Ukoliko ste bagelse izbjegavali raditi iz istih razloga kao i ja stvarno nema smisla jer uopće nije komplicirano to kuhanje u vodi sa sodom bikarbonom. I stvarno su izvrsni.
Jedino možda da pričekate ta temperatura vani padne za koji stupanj do dva?

RECEPT:
Recept za ispis

20 g kvasca
500 g brašna
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica soli
300 ml mlake vode
1 žlica sode bikarbone
1 bjelanjak
sezam i mak za posip

Izmiješajte kvasac sa 300 ml mlake vode.
U prikladnu posudu prosijte  brašno pa u njega umiješajte šećer i sol. Prelite smjesom vode i kvasca pa izmiješajte drvenom kuhačom. Kada više nećete moći miješati kuhačom istresite smjesu na radnu površinu pa nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 10-ak minuta.
Lagano nauljite zdjelu u kojoj ste započeli miješati tijesto pa u nju stavite gotovo tijesto. Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto i dižite 1 sat.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto. Lagano ga premijesite i razdijelite u desetak jednakih komadića tijesta. Oblikujte svaki komadić u kuglicu pa ih složite na lim obložen papirom za pečenje i ponovno prekrite kuhinjskom krpom. Dižite na toplom mjestu 30 minuta.
U dignutim kuglicama pobrašnjenim prstom napravite rupu. Ja sam ubola prst u sredinu svake pa sam onda vrtila tijesto oko prsta dok nisam dobila veću rupu. Slobodno vam rupa bude malo veća jer će se tijesto još dignuti tijekom kuhanja i pečenja.
Zagrijte lonac pun vode dok voda ne zakipi pa dodajte sodu bikarbonu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Stavljajte pripremljene bagelse u vodu pa ih kuhajte u njoj minutu sa svake strane.
Izvadite ih iz vode i dobro ih ocijedite pa ih stavite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Svaki bagel premažite lagano izrađenim bjelanjkom i po želji posipajte sezamom ili makom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok ne dobiju lijepu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar