četvrtak, 6. srpnja 2017.

Kruh sa kuminom i parmezanom i pileća pašteta



Strašno volim domaću paštetu. Čim je neko obiteljsko okupljanje obavezno je mora biti kao hladno predjelo jer ja inače ne dolazim. 
A imam jedan grijeh za priznati. Bez obzira koliko znam da su ove industrijske paštete loše ipak ima nešto u njima i sada u ovo toplo doba godine jednos5tsvno moram, ali ono baš moram kupiti jednu i pojesti je.
Znam da imaju u sebi svega osim mesa ili jetre ali to je jednostavno jače od mene.
Otprilike takav nekakav odnos imam i sa mesnim doručkom, jedanput godišnje ga moram pojesti inače bi valjda poludila.
Bez obzira na sve ovu domaću paštetu je teško nadmašiti i svakako vam preporučam da je pokušate isprobati napravite jer ćete zaista biti oduševljeni.
E a koliko volim paštetu toliko ne volim kumin. Nakon kuhanja hrane sa njim stan mi da prostite miriše na muške znojne majice, ono kao kada idu doma sa nogometa.
Tako da sam mu odlučila dati još ovu zadnju priliku u kruhu uz nešto što jako volim pa mi možda i sjedne ovaj puta.
I moram vam reći da mi je u ovoj kombinaciji baš odgovarao.
Nisam još došla do toga da volim kumin ali nisam ga ni odlučila u potpunosti izbaciti iz kuhinje.
Korak po korak i napredujem.
Original recepta za paštetu možete pronaći ovdje a što se tiče kruha, ja i dalje mijesim po kuharici Dough.

RECEPT:
Recept za ispis

Za paštetu:

1 žličica papra u zrnu 
1/2 žličice pimenta u zrnu
1/2 žličice sjemenki korijandera
125 g maslaca
4 ljubičasta luka srednje veličine
500 g pilećih jetrica 
2 žlice brandy-a
sol
još malo otopljenjog maslaca za vrh paštete

U mužaru stavite papar, piment i korijander pa sve usitnite.
Jetrica očistite od žilica.
Luk ogulite i sitno nasjeckajte.
U tavici otopite maslac pa na njega dodajte nasjeckani luk pa dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša.
Dodajte jetrica pa ih popržite sa svake strane otprilike dvije minute tako da jetrica izvana budu zlatno smeđa i lagano zapečena a još malo ružičasta u sredini. Dodajte usitnjene začine i soli po okusu.
Prebacite smjesu u multipraktik pa usitnite dok ne dobijete paštetu željene teksture.
Probajte pa po potrebi posolite.
Rasporedite paštetu u bočice i zagladite površinu. Prelite sa malo otopljenog maslaca kako u paštetu ne bi došao zrak.
Ohladite.

Za kruh:

550 g brašna
10 g kvasca
2 žličice soli
350 g vode

1 žličica sjemenki kumina,prethodno usitnjenih u mužaru
125 g naribanog parmezana


U prikladnu posudu prosijte brašno pomješano sa soli i usitnjenim sjemenkama kumina. Načinite udubinu pa u nju dodajte  kvasac i mlaku vodu . Drvenom kuhačom miješajte dok se sastojci ne povežu u tijesto.
Istresite na radnu površinu pa nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Lagano pobrašnite zdjelu u kojoj ste započeli mijesiti pa vratite tijesto u nju. Stavite na toplo i prekrite čistom kuhinjskom krpom. Dižite 1 sat.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.

Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Premijesite tijesto pa ga oblikujte u štruca i stavite u pripremljeni kalup.
Prekrite kuhinjskom krpom pa ponovno dižite 90 minuta.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh stavite u pećnicu.

U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Pecite 20 minuta. Nakon toga snizite temperaturu pećnice na 220 C pa nastavite peći pecivo još 25 minuta, ovisno o Vašoj pećnici, dok kruh ne dobiju lijepu boju.

3 komentara:

  1. I ja radim domace pastete i moji su se toliko navikli na njih da ove industrijske ne kupujem!

    OdgovoriIzbriši