četvrtak, 12. siječnja 2017.

Lorellina torta od ricotte i keksa



Bez obzira na sve recept koje pronađem na internetu jer sam vječitoj u potrazi i idejama za nečim novim pa redovito slinim na foodgawkeru i pinterestu, pa još i provjereni recepti svih food blogera koje pratim, ali nekako i dalje kupujem kuharice i časopise sa receptima.
Valjda sam staromodna ali ima nešto magično u tom mirisu boje kada prvi puta otvorite časopis ili knjigu.
Uglavnom hrpa recepata koja čeka na isprobavanje je više nego pozamašna.
Tako da sam se odlučila malo rasčistiti tu hrpu koja se nakupila u tiskanom obliku, ova hrpa koja je nazovi virtualna, spremljena po raznim folderima na kompjuteru ipak zauzima nešto malo manje mjesta.
Original recept sam pronašla u časopisu Iće i piće  i malo sam ga prilagodila. Inače u recept idu amaretići ali kod mene doma su se u kutiji za keksiće povlačili čokoladni i digestive keksići pa sam njih i iskoristila. Inače bi ovaj nadjev trebao biti svjetliji ali je baš zanimljiv ovako smečkasti. 
Tortu poslužite uz neki voćni umak po želji, ovaj moj je od malina.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

180 g maslaca
450 g brašna
200 g šećera
1 prašak za pecivo
2 žlice arome vanilije
2 jaja

Za nadjev:

60 g mljevenih badema
50 g šećera
400 g mljevenih keksa
500 g ricotte
2 jaja

Zagrijte pećnicu na 190 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Na radnu površinu prosijte brašno pomješano sa praškom za pecivo. U sredini napravite udubinu pa u nju stavite maslac, šećer, aromu vanilije i jaja. Zamijesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva jednaka djela. Jedan dio razvaljajte na dimenzije kalupa pa obložite kalup njime.
Za nadjev u prikladnoj posudi lagano izradite jaja i šećer. Dodajte ricottu te mljevene bademe i kekse. Izmiješajte. 
Dobiveni nadjev premažite preko tijesta kojim ste obložili kalup. Drugu polovicu tijesta naribajte po kremi.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Poslužite mlako po želji uz neki voćni umak.

4 komentara:

  1. Imam doma hrpu kuharica i kuharskih casopisa koje godinama nisam otvorila ali ne pada mi na pamet da ih bacim iako skupljaju prasinu i zauzimaju prostor.
    No uspjela sam samu sebe iskontrolirati, pa otkad imam internet, ne kupujem kuharske casopise ili knjige, iako je i meni najdraze prolistati tiskovinu koja je tek izasla iz stampe.
    Kolac ne moze biti ne fini, uz ricottu i bademe, da sirup od malina i ne spominjem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja volim te pisane recepte, to mi je ritual za opuštanje, kuharica ili kuharski časopis, čaj, keksić i trosjed na kraju dana . Baš uživam u tome.

      Izbriši
  2. Ima nas još tako staromodnih ;) obožavam listati kuharice, osobito one stare, u kojima nisu samo recepti već i savjeti kako pozvati na objed, kako postaviti stol, koje čaše, vina i ubrusi odgovaraju kojoj prilici i kako naposljetku, kad odu gosti, kuću dovesti u red. Iako to sve znamo ima puno čari u čitanju tih redaka. A puno čari ima i u ovom tvom kolaču, Petra, drago mi je da sam ga našla :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj i ja volim stare kuharice, one sa jako požutjelim stranicama. Jedino što sam jako navikla na ove nove kuharice koje imaju fotku uz svaki recept. Malo mi to fali u ovim starim kuharicama, ja sam izrazito vizualni tip.

      Izbriši