nedjelja, 15. siječnja 2017.

Patin 15- Češke buhtle




Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti cerske buhtle.
Veselila sam se buhtlama, nisam ih baš dugo jela.
I odlučila sam u čast naših baka slijediti recept od slova do slova.
Znači unplugged, bez struje.
Dobro osim pećnice nju sam ipak upalila.
Činilo mi se u startu, već prilikom čitanja recepta, da je možda 370 g brašna malo ali nisam se previše opterečivala time, jer to ću kao riješiti u hodu. Vidjeti ću kako će se tijesto ponašati pa ću prema potrebi dodati još brašna.
I krenula sam ja u unplugged avanturu.
Dakle teško je to "klofanje" tijesta bez pomoći miksera. Zato naše bake nisu imale šišmiš rukave na rukama, treba snage i izdržljivosti za tijesto napraviti.
Čak sam i bjelanjke ručno u snijeg istukla, mada je to u usporedbi sa tijestom piece of cake.
E a tijesto, zaista je bilo rijetko, više kao neki gusti biskvit, ali je bilo baš fino, što okusom što izgledom. Kao takvo baš i ne bi bilo prikladno za valjati ga i oblikovati buhtle tako da sam ja buhtle odlučila napraviti u kalupima za muffine. Namastila sam kalupe, stavila žlicu tijesta pa u sredinu pekmez pa na vrh opet tijesto. Buhtle su bile  malo neobičnije  ali ipak su bile buhtle. E i da za razliku od svih ostalih recepta u kojima smanjujem količinu šećera u ovom sam dodala 100 g jer se u originalnom receptu šećer navodi samo  malo kao pomoć kvascu da se zapjeni. A tijesto za buhtle mora biti slatkasto.
Neobičnije buhtle u svakom slučaju. Mislim da recept ovakav kakav je ostaje na repertoaru kod nas doma, jer mi je bilo super tijesto i pečeno onako izdašno i gusto a ne kruhasto kao u klasičnim buhtlama.
Moram još provjeriti utiske ostalih sudionika ovog kruga igrice pa ću odlučiti hoću li dodatno korigirati recept.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

200 g maslaca
5 žumanjaka
20 g kvasca
125 ml toplog mlijeka
prstohvat soli
370 g brašna
100 g šećera
naribana kora 1 limuna
2 bjelanjka

Za nadjev:

pekmez od šljiva

U toplo mlijeko namrvite kvasac i dodajte žlicu šećera od onih 100 g. Izmiješajte pa stavite na toplo mjesto dok se kvasac ne aktivira i zapjeni.
U prikladnu zdjelu stavite omekšali maslac, žumanjke i šećer. Pjenasto izradite. Umiješajte i zapjenjeni kvasac. Dodajte prosijano brašno i naribanu koricu limuna. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa i njega umiješajte u smjesu. Tijesto dobro izradite u posudi, mješajući drvenom kuhačom dok se ne počne odvajati od stjenki posude.
Prekrite čistom krpom pa stavite na toplo mjesto na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalupe za mufine. 
Na dno svakog kalupa stavite po žlicu tijesta pa na njega žlicu pekmeza od šljiva. Na vrh ponovno stavite po žlicu tijesta. 
Posipajte sa malo vanilin šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.

Broj komentara: 6:

  1. Petra, dobra ti je ideja sa kalupom za mafine..moje testo nije bilo tako retko, ali se nije uopšte podiglo..meni lično je previše putera i žumanaca na tako malo brašna..meni se uopšte nisu dopale, ali ću ih probati još jednom napraviti...

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast na izradi bez suvremenih pomagala.
    Doma imam par recepata za buhtle koje cesto radim, uglavnom u zimskoj sezoni, svi su ok i razlika je u sitnicama, cak je jedan i bez jaja.
    Sasvim sigurno budem isprobala i tvoje mafinske buhtle - ili buhtlaste mafine!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ma ne bi ih ja u muffinima pekla da je tijesto bilo kompaktno. Ovak je bilo ili baciti ili iskoristiti u muffinima.

      Izbriši
  3. Odlično si napravila buhtle i divim ti se kako si sve odradila ručno i dosjetila se kalupa za muffine, super !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veli moja mama da je ta snalažljivost moja glavna vrlina. Hvala!

      Izbriši