utorak, 2. kolovoza 2016.

Bezkvasni kruh sa sjemenkama


Izuzetno  je praktična ova vrsta kruha sa pecilnim praškom. Kada sam u stisci sa vremenom samo na brzinu izmiješam sve sastojke i sve ubacim u pećnicu. Dok obavim nešto po kući imam gotov kruh. Jedino što sam stalno u potrazi za novim receptima i novim okusima.
Original ovog recepta možete pronaći u časopisu Mezze iz svibnja 2014.
ja se nisam baš u potpunosti pridržavala recepta jer nisam imala kod kuće hajdenog brašna pa sam povećala količinu integralnog i raženog. U originalnom receptu također stoji da kada se tijesto poveže da se prebaci na lagano pobrašnjenu radnu površinu i premijesi, što meni i nije pošlo za rukom. Moje tijesto baš i nije imalo strukturu pogodnu za mijesiti, više je nalikovalo nekom vrlo gustom biskvitu. Kupiti ću hajdeno brašno pa ću provjeriti jeli to zbog toga što sam njega mijenjala drugim vrstama brašna.
Čim provjerim svakako ću Vam javiti. Ja sam posudu u kojoj sam pekla obložila papirom za pečenje pa sam onda žlicom prebacila tijesto u nju i malo ga istom tom žlicom pritisnula. Pobrašnila sam površinu kruha i lagano je zarezala. I odlično je uspio!
I druga stvar, sjećam se da smo nedavno negdje, da li nakon mog nekog posta o ovakvoj vrsti kruha ili negdje drugdje, raspravljali o tom karakterističnom okusu koji prašak za pecivo i soda bikarbona ostave u kruhu i kako ne odgovara baš svima. 
Ukoliko vam ne odgovara taj okus ovaj kruh baš i nije za vas, jer se u njemu intezivnije osjeća taj okus. Meni osobno ne smeta  ali sam ga i ja primjetila.

RECEPT:
Recept za ispis

225 g integralnog brašna
225 g raženog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 prašak za pecivo
500 ml mlake vode
1 žlica sjemenki suncokreta
1 žlica sjemenki buče
1 žlica sjemenki lana
1 žlica sjemenki sezama
100 ml maslinovog ulja
1 žličica soli
U prikladnu posudu stavite sve suhe sastojke pa ih pomiješajte kuhačom. Dodajte vodu i maslinovo ulje. Miješate dok se sve ne poveže i dobijete koliko toliko jednoličnu smjesu.
Gusnatu posudu za pečenje obložite masnim papirom. Ja sam koristila ovu.
Ubacite unutra tijesto i malo za zbite stražnjom stranom žlice. Pobrašnite površinu kruha  i zarežite po želji. Poklopite posudu i stavite je u hladnu pećnicu. 
Upalite pećnicu na 250 C i pecite 1 sat.

Broj komentara: 5:

  1. Izgleda fantastično! Sviđa mi se što se ne mijesi i diže 1000 godina, pa ga bilježim i sigurno ću ga probati. Ovakvih je recepata puno pre malo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čuj, kako to da nemaš ništa za dijeljenje (G+, P i sl.)? Ja si obično pinnam recepte koji me zanimaju, to mi je super jer onda gledam preko moba i kuham.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da budem iskrena nemam pojima, nisam o tome razmišljala uopće. Budem si zgruntala sada prek godišnjem pa možda nešto i napiknem nakon.

      Izbriši
  3. Nisam nikad radila s praškom, valja probati. Bitno mi je da se ne osjeti jako soda

    OdgovoriIzbriši