četvrtak, 23. lipnja 2016.

FBI rukavice- Na tanjiru

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za svibanj i lipanj a pod istragom je blog Na tanjiru. Jako volim Milkčin blog i već ga stvarno dugo pratim.
Sjećam se kada je prije nekog vremena u rubriku o autoru stavila svoju fotkicu, kako sam iznenađena bila koliko je mlada. Jer po postovima izgleda kao da ima puno, puno godina iskustva.
Od svega divnog ja sam odabrala sljedeće;

VRLO ČOKOLADNA TORTA




Ovo je bila rođendanska torta. Bez obzira što svi znaju za moj blog još uvijek nisam usavršila to da prerežem tortu za fotkanje pa da ju takvu nazovi načetu odnesem na rođendan. Zato i nema fotke presjeka torte.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvite:

130 g kakaa
360 g brašna
1 žličica soli
2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
240 ml mlijeka
240 ml vode
230 g maslaca sobne temperature
300 g šećera
4 jaja

Za čokoladnu kremu:

420 g čokolade za visokim udjelom kakaa
180 g vrhnja za šlag
250 g maslaca

Zagrijte pećnicu na 175 C. 
Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu.
U prikladnu posudu prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Stavite jaja u posudu malo ih izradite pa im dodajte mlijeko i vodu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
MIkserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom. U pjenastu smjesu umiješajte smjesu jaja, vode i mlijeka  a na kraju dodajte i smjesu suhih prosijanih sastojaka. Izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu podjelite između pripremljenih kalupa, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 -30 minuta. Provjerite jesu li biskviti pečeni čačkalicom.
Ohladite.
Za kremu nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je stavite u vatrostalnu posudu. Dodajte vrhnje za šlag pa kuhajte na pari uz povremeno miješanje dok ne dobijete jednoličnu smjesu i čokolada se otopi. U toplu smjesu dodajte omekšali maslac narezan na manje komadiće pa miješajte dok se maslac ne otopi.
Ohladite kremu do teksture kada se može lako premazivati.
Na tanjur za posluživanje stavite jedna list biskvita pa tortu premažite polovicom kreme. Poklopite drugim listom biskvita pa premažite vrh i rub torte ostatkom kreme. Poslužite tortu sobne temperature.

DOMAĆI GRANOLA KEKS



Jako su mi se dopali ovi keksići. Možda su mrvicu jače pečeni nego što bi trebali biti ali sam se malo zapričala na telefon i skoro zaboravila na keksiće u pećnici.

RECEPT:
Recept za ispis

Suhi sastojci:

100 g zobenih pahuljica
30 g kokosa
40 g hajdenog brašna
1 žlica lanenih sjemenki
1 žličica praška za pecivo
2 prstohvata soli
120 g krupno sjeckanih orašastih plodova( lješnjaka i badema)
50 g suhih brusnica
70 g nasjeckanih suhih marelica
1,5 žličica začina za speculaas kekse

Mokri sastojci:

2 bjelanjka
80 g maslaca
50 ml soka od cijeđene naranče
3 žlice meda od bagrema

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dva velika lima obložite papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Lješnjake i bademe krupno nasjeckajte. 
U prikladnu posudu stavite maslac, med i vodu pa zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se maslac ne rastopi i svi sastojci povežu.
Bjelanjke istucite u mekani snijeg. U tankom mlazu ulite smjesu sa rastopljenim maslacem pa onda sve zajedno prelite preko suhih sastojaka. Izmješajte da se sve poveže u jednoličnu smjesu.

Oblikujte keksiće po želji. Ja sam radile kuglice pa sam ih onda malo pritisnula na limu. 
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta.

KEKS SA LJEŠNJACIMA, ČOKOLADOM I NARANČOM



Odlični, baš odlični keksići. Njih ću zasigurno često raditi. Neodoljivo me podsjećaju na jaffa kekse mada im nisu baš slični. Vjerojatno je to ta dobitna kombinacija čokolade i naranče.

RECEPT:
Recept za ispis

Mokri sastojci:

125 g maslaca
140 g smeđeg šećera
žličica arome vanilije
naribana kora jedne naranče
2 žlice soka od naranče
1 jaje

Suhi satojci:

300 g brašna
žličica praška za pecivo
100 g nasjeckane tamne čokolade
100 g krupno sjeckanih lješnjaka

Zagrijte pećnicu na 180C.
Papirom za pečenje obložite dva veća lima.
Mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom, aromom vanilije i naribanom korom jedne naranče. Dodajte jaje i narančin sok pa miksajte još minutu dvije.
Toj smjesi, malo po malo, dodajte brašno koje ste prethodno izmiješali sa praškom za pecivo.
Dodajte i sjeckanu čokoladu i lješnjake.
Oblikujte kuglice od tijesta pa svaku spljoštite i slažite na pripremljene limove.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.

JUTARNJA KAŠA OD HELJDE



Jako zanimljiv doručak, nisam nikada jela sirovu heljdinu kašu pa me znatiželje natjerala da ga isprobam. I baš mi se dopalo, mojoj drugoj polovice baš i ne kaže da mu je nekako bezokusno.
Radila sam je u dva navrata, jednom sa jagodama a drugi puta sa trešnjama. I ova vezija sa trešnjama mi je možda čak i bolja.

RECEPT:
Recept za ispis

Za kašu:

120 g heljdine kaše
žličica limunovog soka za pripremu heljdine kaše
žličica chia sjemenki
polovina banane
100 ml mlijeka
žličica limunovog soka
prstohvat soli
malo ekstrakta vanilije
prstohvat cimeta
150 g očišćenih trešanja
1 žličica meda

Za ukras:

nekoliko trešanja
listići badema

Heljdinu kašu stavite u prikladnu zdjelicu i dodajte joj žličicu limunovog soka. Prelite je sa toliko vode kako bi bila prekrivena. Pokolopite pa ostavite da odstoji preko noći.
Sljedećeg jutra heljdu ocijedite od vode pa je isperite pod mlazom vode i ponovno ocijedite.
U blender stavite ocijeđenu kašu, bananu, chia sjemenke, bananu, mlijeko, limunov sok, ekstrakt vanilije, cimet, sol, med i trešnje. Izmiksajte. Ukoliko volite da kaša ima više teksture miksajte kraća a ukoliko volite glađu miksajte dulje. 
Kašu podijelite između dvije zdjelice za posluživanje.
Po želji ukrasite trešnjama i listićima badema.

4 komentara:

  1. Petra draga, vidjela sam negdje onaj voćni kolač koji mi je nešto primamljivo izgledao, otvorim da pogledam i vidim tamo u arhivi krajičkom oka "na tanjiru". Izvini što nisam odmah vidjela i zahvalila ti se na ovolikom strpljenju i želji da isprobaš toliko recepata sa bloga. Divna si zaista i mnogo sam se raznježila kad sam vidjela šta si sve napravila i koliko mi se čini, uglavnom su utisci bili pozitivni. :)
    Žao mi je što tvoj dragi nije bio oduševljen kašom, ali ako bude imao volje da je ponovo proba, sledeći put stavi kokosovo mlijeko umjesto običnog mlijeka ili vode. Bude nekako punijeg ukusa, pa možda mu se tako dopadne. :)
    Srećan rođendan onome za koga je bila tortica, nadam se da se gostima dopala! :)
    Hvala ti još jednom za sve, mnogo si me obradovala! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ej ni ja nisam vidjela komentar :)
      Jesu svi utisci su više nego pozitivni a ne brini za utiske oko kaše, on uvijek nešto decentno kritizira jer kaže da me tako tjera da istražujem i uvijek tražim neki bolji recept.

      Izbriši
  2. I mene je privukla heljdina kaša. Odlična je i često ću je raditi. Mužu drugi put natofaj meda pa će imati ukus...He, he...

    OdgovoriIzbriši