petak, 10. lipnja 2016.

Torta od čokolade, mascarponea i jagoda


Razbahatim se ponekad i postanem presigurna u sebe.
Kao sa ovom tortom. Već dok sam čitala recept sam si pomislila hm, ovaj biskvit će biti teško prerezati. Ali kada sam ga radila nisam se odlučila ispeći dvije kore nego sam  cijelu smjesu za biskvit izlila u jedan kalup sasvim samouvjereno misleći ma mogu a to prerezati bez problema.
I jesam ali rezultat nije bio baš spektakularan.
Tako da ako vam se svidi recept svakako ispecite biskvit kao dva lista.
Recept sam pronašla ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

6 jaja
100 g šećera
200 g maslaca
100 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
3 žlice kakaa
100 g čokolade
prstohvat soli

Za kremu:

250 ml vrhnja za šlag
500 g mascarponea
50 g smeđeg šećera
200 g naribane bijele čokolade
1 žlica arome vanilije

Za ukras.

košarica jagoda

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu.
Za biskvit prvo otopite čokoladu na pari. 
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i šećer se ne otopi. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Rukom umiješajte mljevene lješnjake, prosijani kakao i rastopljenu čokoladu. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu raspodijelite između dva pripremljena kalupa. Zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici  20-ak minuta. Ohladite.
Za kremu istucite vrnje za šlag u čvrsti šlag pa mu primiješajte mascarpone, naribanu bijelu čokoladu, smeđi šećer i aromu vanilije. 
Jagode operite. Polovicu jagoda očistite i prerežite na pola  a drugu polovicu ostavite cijele za ukras.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga premažite polovicom kreme. Na kremu složite prepolovljene jagode. Poklopite drugim listom biskvita pa premažite ostatkom kreme. Ukrasite jagodama.
Stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživannja.

Broj komentara: 9:

  1. Verujem da je nestala u trenu, korice sa lesnicima i cokoladom, pa fini fil... sigurna sam da je bila odlicna.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bila je fina ali baš nije nešto izgledala!

      Izbriši
  2. A čuj, svima nam se to dogodi. :)) Meni u zadnje vrijeme sve izgori! Ma, važno da je dobro. Ja ionako ne volim slastičarski svaršene kolače, trebaju biti malo razbarušeni. Što se kreme tiče, za mene si je spasila dodatkom sira. Kolač s voćem, biskvitom i šlagom smatram zadnjim kolačem koji bih ikada radila. Ovako je baš super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A joj, baš mi je žao što i ti imaš peh u kuhinji.
      Slažem se sa ovim ol razbarušenim kolačima. Ja čak imama i poštapalicu to je baš tako trebalo biti ako me netko nešto pita. :)

      Izbriši
  3. Dve torte na stolu: jedna fantasticnog izgleda, a unutra puding, slag, keks i cokoladne bananice, a druga malkice razbarusena a sastojci lesnjaci, maskarpone, cokolada, tamni kakao, sveze jagode. Sta mislis sta bih izabrala :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma ja isto tako znam jer ne stignem peći odvojeno. Ali sigurno je ukusno

    OdgovoriIzbriši