četvrtak, 21. siječnja 2016.

Kakao lješnjak musli



Uz to što se volim motati po kuhinji jako ali baš jako volim čitati. Čitam u svakoj prilici i svugdje, u tramvaju, u krevetu, dok doručkujem, na kauču, za vrijeme reklama ako gledam tv, uglavnom u svakom slobodnom trenutku. I tako sam krajem 2014 na Pinterestu naišla na ovaj čitalački izazov pa sam si pomislila pa zašto ne, sudjelujem u razno raznim kuharskim i svašta sam novo isprobala.
I bilo je zanimljivo. Zadana vam je samo tema a autora i naslov knjige birate same. Moram biti iskrena i reći da sam pročitala super knjiga zahvaljujući ovom izazovu. 
Nisam baš stigla izvršiti izazov u cijelosti U 2015  i jučer navečer sam pročitala zadnju knjigu sa popisa. Ostala mi je drama za pročitati. Odlučila sam se da to budu Razbojnici Friedrica Shillera. I sad dolazimo do poante ovoga posta. Pokušala sam pročitati te Razbojnike u srednjoj školi kao dio obavezne lektire. I jesam. Ali ni onda mi nisu baš bili jasni. Dobro shvatila sam generalno o čemu se radi, dva brata, jedan očev ljubimac drugi malo manje. Ovaj manje ljubimac ocrni ljubimca u očevim očima i tu se priča krene razvijati.
I sada sam ju tako shvatila i ništa više , namučila me ta knjižica od nekih stotinjak stranica, čitala sam je punih tjedan dana i nikako da dođem do zadnje stranice. A bila sam tako sigurna da ću je sada u potpunosti drugačije doživjeti, ipak sam starija i kao pametnija.
I pitam ja vas sad, jasno mi je da se neki književni klasici moraju pročitati, ali nekako me ne čudi što klinci ne vole čitati kad ih izmuče ovakvim lektirama. Meni to prije 25 godina nije bilo ni zanimljivo ni baš razumljivo a kako je njima danas to nejasno i zbunjujuće mogu si samo zamišljati. Možda je ipak potrebno malo modernizirati popis lektire.
Dobro sad dosta mog lamentiranja ajmo na recept.
Ovi musli su bili moje društvo dok sam se borila sa Razbojnicima. Obečajem da se sa njima nećete mučiti već će Vam glatko kliznuti niz grlo jer su stvarno fini. Ovi musli nisu pretjerano slatki, pa ako volite slađe povečajte malo količinu meda. 
Original recepta možete pronaći ovdje.
E da ako je netko zainteresiran postoji i novi izazov za ovu godinu.

RECEPT:
Recept za ispis

330 g zobenih pahuljica
100 g quinoe
180 g tostiranih lješnjaka, grubo nasjeckanih
1 žličica cimeta
 55 g kokosovog ulja
100 ml bagremovog meda
2 žlice kakaa
1 bjelanjak
150 g sušenog voća po želji ( ja sam koristila grožđice i brusnice)

Zagrijte pećnicu na 170 C. 
U većoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, quinou, lješnjak i cimet. U prikladnu posudu stavite kokosovo ulje i med pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi i poveže. Maknite sa vatre pa dodajte kakao i dobro izmiješajte. Izlite dobivenu smjesu u suhe sastojke pa dobro izmiješajte.Bjelanjak pjenjačom istucite tako da dobijete mekani snijeg pa i njega umiješajte u smjesu. Lim obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite izmiješane musle. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta. Izvadite iz pećnice promiješajte i umiješajte suho voće. Ohladite.
Ohlađene musle spremite u staklenku.

Broj komentara: 7:

  1. Obožavama domaću granolu, vidiš nisam još koristila quinou, ni bjelanjak. Probat ću drugi put, vjerojatno bjelanjak još više poveže na hrpice zobene pahuljice...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam inaće kao vezivo koristila samo med ali ovo mi je zgodno nekako uvijek imam viška bjelanjaka.

      Izbriši
  2. Sviđaju mi se musli ali i izazov. Baš si me zainteresirala.
    Lektira...dalo bi se o toj temi ;) i moj gimnazijalac se tijekom ovih zimskih praznika borio s jednom, ha ha

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka ti cast na gore opisanom citalackom izazovu.
    U svakom zivotnom razdoblju drugacije percipiras odredjeno stivo, nije isto citati Anu Karenjinu s 20 ili sa 50.
    Imam neke svoje knjige kojima se vracam pa ih maltene napamet znam. Nazalost zbog zahtjevnog posla sve manje citam i zalosna sam zbog toga, u opustanju od svakodnevnih obaveza na prvom mjestu mi je slasticarstvo, na radost mojih doma. :)
    Musli su ti super!

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaka ti cast na gore opisanom citalackom izazovu.
    U svakom zivotnom razdoblju drugacije percipiras odredjeno stivo, nije isto citati Anu Karenjinu s 20 ili sa 50.
    Imam neke svoje knjige kojima se vracam pa ih maltene napamet znam. Nazalost zbog zahtjevnog posla sve manje citam i zalosna sam zbog toga, u opustanju od svakodnevnih obaveza na prvom mjestu mi je slasticarstvo, na radost mojih doma. :)
    Musli su ti super!

    OdgovoriIzbriši