petak, 29. siječnja 2016.

Ajme koliko nas je! Rogač


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema mjeseca siječnja je rogač, a ovomjesečna domaćica je Nikolina.
Ja i nisam neki ljubitelj rogača nekako mi ima preintenzivan miris, i do sada sam ga zaobilazila u velikom luku. Radila sam ja kolače sa rogačem jer mi ih sestra jako voli ali ja ih baš i nisam jela.
Ali ovaj vijenac ovo je nešto prefino. Ja sam pojela tri šnite. Tako da ako vam treba neki kolač da uvjerite kušače da je rogač fin, ne tražite dalje ovo je taj.
Recept sam posudila od Ane i nisam baš ništa mijenjala a recept za nadjev od rogača je Nevenin i ni njega nisam mijenjala. Čak ni količinu šećera nisam smanjila ;)

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

650 g brašna
1 paketić instant kvasca
100 g šećera
100 g maslaca
prstohvat soli
2 jaja
250 ml mlijeka
naribana korica jedne naranče

Za nadjev:

200 ml vrhnja za šlag
naribana korica jedne naranče
5 žlica meda od bagrema
3 žlice svježe cijeđenog soka od naranče
100 g tostiranih i mljevenih badema
1/2 žličice začina za speculaas kekse
75 g mljevenog rogača
20 g maslaca

Za premaz:

Pekmez od marelice

Zagrijte mlijeko pa u njega umiješajte žlicu šećera i instant kvasac. Pomiješajte i ostavite na toplom mjestu da se aktivira. Za to vrijeme rastopite maslac na laganoj vatri.
Prosijte brašno i pomiješajte ga sa soli.
U prikladnoj posudi lagano izradite jaja pa im dodajte otopljeni, malo prohlađeni, maslac, aktivirani kvasac i naribanu koricu naranče. Malo pomalo umiješajte prosijanu smjesu brašna i soli. Umijesite glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, pobrašnite ga i vratite u posudu pa ga stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat ili dok mu se ne udvostruči volumen.
Za nadjev pomiješajte vrhnje za šlag i koricu naranče pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. 
Umiješajte med, sok naranče, mljevene bademe, začine i rogač i sve dobro izmiješajte. Vratite na laganu vatru pa kuhajte uz povremeno miješanje još 10-ak minuta dok se smjesa malo ne zgusne.
Umiješajte maslac pa ostavite da se malo ohladi prije nadjevanja vijenca.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto. Razvaljajte tijesto u pravokutnik tako da tijesto bude pola centimetra debljine. Premažite tijesto pripremljenim namazom od rogača. Urolajte tijesto u roladu pa ga premažite pripremljenim nadjevom od rogača. Oštrim nožem prerežite roladu duljinom na dvije polovice. Upletite ih u pletenicu i stavite u pripremljeni kalup.
Prekrite čistom kuhinjskim krpom pa stavite na toplo da se diže još pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuti vijenac stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu pećnice na 180 C pa nastavite peći kolač još 30-ak minuta dok se lijepo ne zarumeni.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice. Zagrijte pekmez od marelice pa njome premažite još vrući vijenac kako bi dobio lijepi sjaj.

Broj komentara: 7:

  1. Divno izgleda i svidja mi se dodatak narandze, verujem da fenomenalno mirise dok se pece.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikad nisam nista radila sa rogacem i malo me sram priznati da jedva znam sto je to, cak sam nekako utuvila sebi u glavu da mi to nebi bilo fino...
    Vidjevsi gornju sliku, pomislila sam, kvragu, ovo bi mi ziher bilo fino... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sado i osmišljene ove igrice da isprobamo nešto novo zar ne?

      Izbriši