ponedjeljak, 11. siječnja 2016.

Limunski kolač sa jogurtom



Nije me bilo neko vrijeme na blogu i općenito ovdje u ovom našem malom blogerskom svijetu. Vidim da se svašta izdogađalo, između ostaloga i to da je ovaj moj blog pod istragom FBI rukavica. Uopće Vam ne mogu opisati kako sam sretna i počašćena što ste odabrale baš mene.
Osjećam se kao da sam prošla inicijaciju i tek sam sada stvarno dio ove blog zajednice.
Druga stvar koja mi je pala na pamet kada sam vidjela da sam ja odabrana je bila, o ne a što ću ja sad raditi pa sada nemam što za istraživati ova dva mjeseca.
Kao i svaka domačića mučila sam se što Vam ponuditi kada ste mi došli u posjet. Nakon malo razmišljanja odlučila sam se za ovaj limunski kruh jer nekako mislim da sam se usavršila u ovom tipu kolača obzirom da ih u zadnje vrijeme stvarno često pripremam kako bi unijela malo raznolikosti uz naše doručke.
Uglavnom dragi svi, dobro došli!
Original recepta možete pronaći ovdje, ja sam za razliku od originala u tijesto osim limunove korice umiješala i komadiće limuna kako bi dodatno naglasila tu citrusnu notu kolača.

RECEPT:
Recept za ispis

Za kolač:

120 ml maslinovog ulja
240 g brašna
120 g mljevenih badema
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
200 g šećera
3 jaja
120 ml jogurta
2 limuna
srž mahune vanilije

Za preljev:

šećer u prahu
sok pola limuna

Zagrijte pećnicu na 190 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za pečenje.
U zdjelu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Umješajte sol i mljevene bademe. 
U drugoj posudi pjenasto izmikšajte jaja sa šećerom U pjenastu smjesu umiješajte maslinovo ulje i jogurt. Naribajte limunovu koricu a limun ogulite i odstranite bijelu opnu pa meso limuna narežite na manje komadiće. I koricu i meso limuna te srž mahune vanilije umiješajte u smjesu jaja. Umiješajte i prosijano brašno. 
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-60 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Za preljev pomiješajte sok polovice limuna sa toliko šećera u prahu da dobijete gustu smjesu. Prelite po još vrućem kolaču.
Prije posluživanja narežite na šnite.

Broj komentara: 13:

  1. Sa guštom ću istraživati tvoj blog :). A i ovaj recept ti je divan :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nesto slicno cesto pravim jer junior obozava.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super, s velikim gustom cu sudjelovati :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fino, obozavam limun u kolacima, ono kaj mi se jos svidja je jednostavnost pripreme.

    OdgovoriIzbriši
  5. To pitanje "što ću raditi dva mjeseca" je i meni palo na pamet kad su me izglasali :) Ali vrijeme brzo prođe i najslađe je kad ostale blogerice počnu objavljivati postove ...
    Hvala za lijepu dobrodošlicu i baš mi je drago da istražujemo tvoj blog!

    OdgovoriIzbriši
  6. Komplimenti Petra, baš se veselim ovome krugu! Obožavam citruse, stavljam ih u sve u što pašu, pravi izbor za dobar početak!

    OdgovoriIzbriši