petak, 15. siječnja 2016.

Patin 15-Limunove zvjezdice





Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom. 

Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovog mjeseca zadatak je bio napraviti limunove zvjezdice.
Nisu loši ovi keksići, super mi je taj okus limuna u njima. Mislila sam da ih neću još i posipati šećerom u prahu jer će biti preslatki onda ali stvarno nisu. A i ne izgledaju baš nešto atraktivno bez tog šećera u prahu po vrhu.
Jedina zamjerka je ta hrskavost, u originalnom receptu kaže da ih je potrebno razvaljati na pola prsta debljine pa i onda premazati snijegom od bjelanjaka i peći ali paziti da ostanu svijetli. E ako pokušate zadovoljiti sve te kriterije keksići neće biti hrskavi nego više nekako žilavasti.
Ja baš doma i ne koristim šećer u kockama pa sam navedenu mjeru u kockama pretvorila u žlice i tako ću ih i navesti u receptu. Isto tako radila sam samo pola mjere recepta i sukladno tome u tijesto bi trebao ići sok pola limuna, ali meni to nije bilo dovoljno jer mi se tijesto nije htjelo povezati tako da sam ja stavila sok cijelog limuna.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

100 g maslaca
250 g brašna
7 žlica šećera
1 tvrdo kuhani žumanjak, pasiran
naribana korica 1 limuna
sok 1 limuna

Za premaz:

1 bjelanjak
malo šećera

Za posip šećer u prahu

Zagrijte pećnicu na 180 C. Obložiti dva lima papirom za pečenje.
Na radnu površinu prosijati brašno, dodati maslac narezan na manje komadiće, pasirani žumanjak, koru i sok limuna. Umijesiti glatko tijesto.
Tijesto razvaljati pa izrezivati u oblike zvjezdica i slagati na pripremljene limove.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Svaki keksić premazati sa malo snijega od bjelanjak i posipati šećerom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 minuta ali paziti da keksići ostanu svijetli.
Ohladiti.
Ohlađene keksiće posipati šećerom u prahu i poslužiti.

4 komentara:

  1. Slažem se, ako se testo ostavi malo deblje, nije baš dovoljno 8-10 minuta da se lepo ispeče, ja sam produžavala i došla skoro do 20 minuta.

    Lepe zvezdice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Puno mi je lakše sada počela sam sumljati u moju pećnicu.

      Izbriši