četvrtak, 17. prosinca 2015.

Munchmallow



Sjećate se maunchmallow keksića? 
Ja sam ih obožavala, poskrivečki sam ih jela u krevetu pa sam onda ujutro znala pronaći ostatke one srebrno crvene folije u koju su bili omotani posvuda.
Da budem iskrena ovi kupovni nisu ni sjena ovim domaćima, za početak keks je puno bolji jer je stvarno hrskav a ne onako nekako gumenast kao u kupovnima.
Ja sam radila nešto manje nego što su kupovni tako da mi ih je od dolje navedenih sastojaka ispao pozamašan broj, otprilike 150 komada.
Recept je odličan za potrošiti bjelanjke koji se ovih blagdanskih dana ionako nekako magično slažu u hladnjak, barem u moj da.
U kremi od bjelanjak koristila sam cvjetni med koji mi se pokazao malo prejaki tako da ću sljedeći puta definitivno upotrijebiti bagrem ili možda livadu koji su okusom nešto blaži. Kao razliku od originalnog recept ja sam tijesto umijesila večer prije i keksiće sam valjala sljedećeg jutra. Isto tako sam mliječnu čokoladu u glazuri zamijenila onom sa visokim udjelom kakaaa, čisto kao protuteži kremi od bjelanjka koja je poprilično slatka.
Original recepta možete pronaći kod Jasenke.

RECEPT:
Recept za ispis

Za keksiće:

1 žlica kakaa
450 g brašna
100 g šećera
1/2 žličice soli
na vrh noža sode bikarbone
3/4 žličice praška za pecivo
na vrh noža cimeta
220 g maslaca
3 jaja

Za munchmallow:

120 ml vode
4 žlice meda
320 g šećera
2 žlice želatine u prahu
4 žlice hladne vode
4 bjelanjka
1 žlica arome vanilije

Za glazuru:

300 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
9 žlica ulja

Za keksiće pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom i soli. Prosijte brašno sa kakaom, cimetom, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. U pjenastu smjesu maslaca i šećera umiješajte jedno po jedno jaje pa miksajte dok se sve dobro ne izradi. Rukom umiješajte smjesu prosijanih sastojaka pa drvenom kuhačom izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Umotajte ga rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak preko noći.
Zagrijte pećnicu na 190 C. Obložite limove papirom za pečenje.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na njoj razvaljajte tijesto što je tanje moguće. Malim okruglim kalupom izrezujte keksiće pa ih slažite na pripremljene limove. Pecite ih prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta. Ohladite.
Za munchmallow pomiješajte vodu, med i šećer i stavite na najjaču vatru dok ne provrije. Kada smjesa provrije smanjite vatru pa kuhajte još 5 minuta dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići. Maknite sa vatre dodajte želatinu pa izmiješajte.  Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa uz neprekidno miksanje ulite smjesu u tankom mlazu. Na kraju umiješajte i aromu vanilije. Smjesom napunite slastičarsku vrećicu pa na sredinu svakog keksića istisnite malo smijese. Nadjevene keksiće ostavite na sobnoj temperaturi da se osuše barem dva sata.
Za glazuru na pari otopite čokoladu pa primiješajte ulje. Umačite jedan po jedan keksić u glazuru, ocijedite višak pa ostavite da se glazura stisne prije konzumiranja.

Broj komentara: 15:

  1. Munchmallow obožavam, čak i danas pojedem poneki onako poskrivečki :) Sama ih još nisam radila, ali mislim da si me nagovorila, krasni su mi ovi kod tebe....150 kom ! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divni su...
    Odlicna ideja za poklone, kako nebi dosla u napast i slistila sama svih 150!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divni su...
    Odlicna ideja za poklone, kako nebi dosla u napast i slistila sama svih 150!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Mislim da bi ih se zasitila prije nego što bi ih sve sama pojela.

      Izbriši
  4. Da li se tijesto za keksice moze staviti u frizer?
    Jucer sam zamijesila u nadi da ih danas zavrsim, no zbog obaveza vidim da necu stici niti danas a niti sutra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moje je stajalo preko noći i ništa mu nije bilo. Mislim da bi moglo samo ga umotaj u onu rastezljivu foliju da se ne isuši i mislim da bi trebalo biti ok.

      Izbriši
  5. Predivno! Oni industrijski im nisu ni do kolena! I da, definitivno tamna cokolada, za mene bi sa mlecnom bilo preslatki... Kazes 150 komada. Kod mene bi nestali za par dana, a posledice nesagledive.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kakvi predivni kolacici, divno si ih napravila :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kakvi predivni kolacici, divno si ih napravila :)

    OdgovoriIzbriši