utorak, 22. prosinca 2015.

Ajme, koliko nas je! Smokve


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u prosincu su suhe smokve  a ovomjesečna domaćica je Lara.
Nisam baš neka ljubiteljica kolača od suhih smokvi, nekako su mi najdraže u izvornom obliku uz neku finu rakijicu. Nisam nikada mislila da bi to mogla biti dobra kombinacija ali jedan stari ribar na Visu me nagovorio da probam i od onda mi je to super kombinacija.
Kako vam ne bi prezentirala recept za ovu kombinaciju odlučila sam napraviti kruh sa suhim smokvama jer to je još jedna stvar gdje mi smokve super pašu.
Ovaj kruh je vrlo izdašan, više kao neki kolač i odlično stoji u frižideru. Ja ga narežem na šnite i stavim u plastičnu kutiju, a ujutro ga samo ubacim u toster i malo prepečem. Premazan sa malo maslaca i uz toplu bijelu kavu, savršen doručak za odličan početak dana.
Recept sam pronašla ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

315 g integralnog brašna
210 g brašna
7 g svježeg kvasca
2 žličice soli
375 g mlake vode
105 g sitno nasjeckanih smokvi
105 g usitnjenih oraha

U prikladno posudu prosijte obje vrste brašna. U brašno natrljajte kvasac i dodajte sol. Napravite udubinu u sredini pa ulite vodu. Mješajte kuhačom dok se tijesto ne poveže.
Zatim tijesto istresite na radnu površinu i mijesite ga dok ne postane glatko i elastično, otprilike 10-ak minuta. Zatim dodajte i nasjeckane smokve i orahe pa mijesite još minutu da se jednolično rasporede po tijestu. Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u posudu i prekrite krpom. Stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Lim obložite papirom za pečenje. Nakon prvog dizanja premijesite tijesto pa ga oblikujte u željeni oblik. Stavite ga na pripremljeni lim pa ga ponovno vratite na toplo mjesto da se diže jedan sat.
Zagrijte pećnicu na 220 C.
Na najgornju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom. Dignuti kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Nakon pet minuta pečenja smanjiti temperaturu pećnice na 200 C pa nastaviti peći kruh još 35 minuta.

Broj komentara: 6:

  1. Ovo ne moze da ne valja! Mora da se proba!

    OdgovoriIzbriši
  2. Smokve najvise volim kad se vracam s plaze, onak s drveta...
    A suhe smokvice su mi sinonim za Badnjak.
    Ovaj gornji recept ti je vrlo zanimljiv, sigurna sam da je fino.
    A s rakijicom ti nazdravljam i saljem dobre zelje za 2016., kao i sretan i blagoslovljen Bozic.

    OdgovoriIzbriši
  3. Drago mi je da te je tar ribar ubedio da probas, sada i mi imamo recept :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni je ovo super, a pogotovo kada se tostira...Super ulaznica!

    OdgovoriIzbriši