ponedjeljak, 2. studenoga 2015.

Trostruki čokoladni kruh



Najčešće produžene vikende provedem na moru čitajući i uživajući u miru i tišini. Ovaj posljednji produženi vikend povodom Dana neovisnosti odabrali smo provesti malo drugačije, aktivnije. Odlučili smo smo se za posjet austrijskoj regiji Salzkammergut.
Plan je bio prošetati, posjetiti Bad Ischl i popiti koji Stiegl
Plan za prvi dan bilo je smjestiti se u apartman u St. Gilgenu pa se onda žičarom popeti na vrh, ručati pa se pješice spustiti nazad u mjesto u apartman. Planirano, izvršeno.
Drugi dan je plan nešto ambicizniji, od apartmana pješice do St. Wolfganga pa  onda pješice do Schafbergspitze.
E taj drugi dan  nas je dobrano namučio, lijep komad smo prohodali i to uz brdo. Nije da sam ja neki super sportaš, rekretivno se bavim trčanjem ali čak je i meni bilo poprilično zahtjevno. Prijateljica koja je išla s nama je u jednom trenu rekla da joj je sada dosta, osjeća da će umrijeti i da više dalje ne može. Na kraju smo ipak uspjeli a gulaschsuppe i gemknedl koje sam pojela na vrhu su vjerojatno jedna od boljih stvari koje sam ikada jela. Čudo jedno što malo fizičke aktivnosti radi za apetit.
Ukoliko imate iole sklonosti nekoj fizičkoj aktivnosti na otvorenom svakako vam preporučam posjet ovom djelu Austrije. Priroda je prekrasna, sadržaja stvarno ne nedostaje, što za planinare, šetače ili bicikliste. Ima pregršt mjesta za nešto pojesti i popiti, stvarno je lijepo.
Jedina stvar koja me žalosti u cijeloj stvari je ta što i kod nas ima tako lijepe prirode jedino što mi nažalost još nismo naučili iskoristiti potencijal koji imamo.
Ovaj kruh je bio SOS za napadaje gladi koji je cijelo vrijeme bio u ruksaku. I stvarno je dobro poslužio. Original recepta možete pronaći ovdje a moju prilagođenu verziju nešto niže nakon par fotografija kojima sam ovjekovječila ovaj naš planinarski pohod. 



Pogled na St. Gilgen kada izađete iz žičare

 
Vlak koji vozi na vrh Schafberg
 
 
Dobro došlo mjesto za odmor na pola puta do vrha
 
 
Pogled sa vrha Schafberspitze
 
 
Apsolutno zasluženi Stiegl jednom kada se popnete na vrh
 
 
Vrata u St. Wolfgangu, mene neodoljivo podsjećaju na vrata iz Gospodara prstenova
 
  
 
Ležaljka za opuštanje uz Wolfgangsee


Dio asortimana slastičarnice Zauner, obavezno probajte išlere

 


Jabuka koja raste po kući, ima čak i plodove


  Magnetići



Čarape, ukoliko vam slučajno bude hladno

 
  
I neizbježne lederhose za kraj :)

RECEPT:
Recept za ispis

Za kruh:

170 g zobenog brašna
120 g bademovog brašna
6 žlica hajdenog brašna
6 žlica muscovado šećera
6 žlica kakaa
1 žlica sjemenki lana
2 žličice instant kave
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
2 jaja
160g pirea od buče
160 ml mlijeka
6 žlica meda
3 žlice kokosovog maslaca, otopljenog
100 g nasjeckane čokolade
3 žličice jabučnog octa

Za posip:

65 g muscovado šećera
2 žlice zobenih pahuljica
1 žlica kakaa
45 g kokosovog ulja 

Zagrijte pećnicu na 180C. Namastite i pobrašnite duguljasti lim za pečenje.
Pomiješajte mlijeko sa jabučnim octom pa ostavite da odstoji 10-ak minuta.
U prikladnu posudu prosijte zobeno brašno, bademovo brašno, hajdeno brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte još i sol, šećer instant kavu i sjemenke lana. U odstajalu smjesu mlijeka i jabučnog octa dodajte jaja, otopljeni kokos maslac i med pa sve izradite pjenjačom da dobijete glatku smjesu. Smjesu mokrih sastojaka pomiješajte sa suhima. Na kraju dodajte i komadiće čokolade. Dobivenu smjesu ulite u pripremljeni kalup.
Za posip u prikladnoj posudi pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete smjesu koja nalikuje vlažnom pijesku. Posipajte je po vrhu kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 65-80 minuta, napravite teste drvenim štapićem, ukoliko izađe suh iz kolača onda je pečen.
Ohladite. Prije posluživanja narežite na šnite.

3 komentara: