četvrtak, 5. studenoga 2015.

Torta od čokolade i naranče


Moja ovogodišnja rođendanska torta.
Fina, prefina.
Malo me bilo sramota slikati i drugu svjećicu na torti...
S druge strane sada kada razmišljam možda sam i je baš i mogla uslikati.
Možda druge godine.
Original recepta možete pronaći ovdje.


RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

200 g maslaca
300 g šećera
naribana korica 1 naranče
4 jaja
200 ml mlijeka
240 g oštrog brašna
50 g kakaa
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo

Za natapanje biskvita:

150 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
malo ruma

Krema od naranče:

3 jaja
75 g šećera
150 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
naribana korica 3 naranče
1 paketić želatine u prahu
80 g maslaca
250 ml vrhnja za šlag

Krema od čokolade:

200 g tamne čokolade
3 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 2 naranče
100 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
3 lista želatine
2 žlice limoncella
250 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 30 cm.
Mikserom pjenasto izradite maslac i šećer. Dodajte naribanu narančinu koricu te jedno po jedno jaje uz neprestano miješanje.
U drugu posudu prosijte brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. u Smijesu maslaca i jaja umiješajte mlijeko i na kraju prosijanu smjesu brašna i kakaa. Dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. Ohladite.
Kremu od naranče obavezno napravite dan ranije kako bi se ohladila i stisnula.
Želatinu pomiješajte sa 4 žlice hladne vode pa je ostavite da nabubri.
U većoj posudi pomiješajte jaja sa šećerom. Posudu stavite na paru i kuhajte uz stalno miješanje pjenjačom dok se ne zapjeni, minutu do dvije. Potom dodajte narančin sok, naribanu koricu naranče pa kuhajte i dalje miješajući pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati.Maknite sa pare pa dodajte nabubrenu želatinu i maslac narezan na manje komadiće. Miješajte dok se maslac i želatine ne otope. Kremu prekrite rastezljivom folijom i stavite je hladiti.
Za čokoladnu kremu želatinu prelite hladnom vodom tako da listići budu u potpunosti potopljeni pa je ostavite da nabubri. 
Čokoaldu nasjeckajte na manje komadiće pa je otopite na pari. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer pa sve pjenasto izradite. Dodajte naribanu narančinu koricu pa kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se ne zapjeni. Dodajte otopljenu čokoladu pa nastavite kuhati još par minuta. Nabubrelu želatinu ocijedite od vode pa je pomiješajte sa narančinim sokom. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Otopljenu smjesu umiješajte u smjesu čokolade pa dodajte još i limuncello. Ohladite.
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag. Ja sam zajedno istukla 500 ml vrhnja za šlag (250 za kremu od naranče i 250 ml za čokoladnu kremu) pa sam podjelila na pola i stavila u svaku kremu. Dobro izmiješajte svaku od krema sa šlagom da dobijete glatku i jednoličnu smjesu.
Sastavljanje torte: ohlađeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista. Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga natopite sokom od naranče pa ga premažite polovicom čokoladne kreme. Na kremu stavite drugi list biskvita, ponovno ga natopite narančinom sokom pa po njemu razmažite ostatak čokoladne kreme. Treći list biskvita natopite ostatkom narančinog soka pa ga stavite na vrh torte.
Izvana tortu omažite kremom od naranče i ukrasite po želji. Ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 7:

  1. Srecan rodjendanko!:)))) Brojcice na torti nisu bitne, vazno je kako se ti osecas, neka ih bude jos puno tako lepih i slatkih, bas kao sto je ova tortica!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Srećan rođendan i svega najboljeg ti želim! Šerlok Holms dedukcijom utvrđujemo da je desna strana viša od 5 (jer da nije, sigurno bi je slikala) :-) Ja sam prošle godine obrnula četvorku i dvojku :-) Srećom pa sad postoje ove sa brojevima, inače bi količina mojih svećica osvetlila omanji stadion...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      Bravo Šerlok :)
      I ja to kažem za ove svječice sa brojevime, moj argumenat za njih je da bi inače jeli vosak a ne tortu koliko ih treba upaliti.

      Izbriši
  3. Srećan rođendan Petra!!! Ma, nije ni bitna druga brojka - važno je da si ti uvek tako vredna i raspoložena! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretan rođendan...ma koja sramota, bitno je kako se osjećaš i ja prešla 4 , ali ovaj prvi broj...

    OdgovoriIzbriši