petak, 27. studenoga 2015.

Daring bakers- Cheesecake crumble pie


Ovomjesečni izazov Daring bakersa bilo je napraviti Cheesecake crumble pie a domaćice su bile Krista i Nicole sa bloga Two cups of sugar.
Nezadovoljna sam gledajući naslov jer tako ne volim te engleske nazive recepta ali stvarno nemam neku ideju kako ovo prevesti, možda pita od sira sa posipom ?!
Bez obzira na prijevod imena recepta, ova fina je baš fina, sa divnom aromom cimeta.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

175 g brašna
5 g soli
100 g maslaca
90-105 ml ledeno hladne vode

Za nadjev:

450 g krem sira
150 g šećera
naribana korica 1 limuna
srž mahune vanilije
2 jaja
1 žumanjak
60 ml vrhnja za šlag

Za posip:

140 g brašna
75 g zobenih pahuljica
100 g šećera
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice soli
115 g hladnog maslaca

na radnu površinu prosijte brašno i sol. Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa ga utrljajte u brašno. Malo po malo dodajte hladnu vodu pa mijesite dok ne dobijete povezano tijesto. Omotajte dobiveno tijesto rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 220 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite. Lagano pobrašnite radnu površinu. Tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga razvaljajte na dimenzije kalupa. Razvaljano tijesto utisnite u pripremljeni kalup pa ga nabockajte vilicom. Prekrite tijesto papirom za pečenje pa na njega stavite suhi grah (slijepo pečenje). Pecite 10 minuta pa odstranite papir za pečenje a tijesto vratite u pećnicu na još 5 minuta.
Povisite temperaturu pećnice na 250 C.
Pjenasto izradite sir i šećer. Umiješajte jedno po jedno jaje i na kraju i žumanjak. Umiješajte i srž mahune vanilije i naribanu limunovu koricu.
Izlite na pripremljeno tijesto za pitu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.
Za posip u prikladnoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, šećer, cimet i sol. Maslac narežite na manje kockice pa ga utrljajte u smjesu brašna dok ne dobijete mrvičasto tijesto. 
Rasporedite posip po polupečenoj piti, snizite temperaturu pećnice na 100 C pa pecite pitu još 1 sat. 
Ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 5: