ponedjeljak, 14. rujna 2015.

Preokrenuta torta sa jabukama


Jabuke u našem voćnjaku pomalo dozrijevaju ali ipak nisu još baš za berbu. Popriličan broj ih pada sa stabla na pod pa mi je nekako žao da propadaju pa ih ovih dana nešto češće jedemo, nešto sirovih, nešto u kompotu a dio i u kolačima.
Da nije uvijek štrudla ili pita evo prijedloga za nešto malo drugačiji kolač.
Prilagodila sam Jamiev recept iz meni najdraže njegove kuharice koja iz nekog razloga kod nas nije prevedena.
Postoje i emisije koje prate ovu kuharicu pa ako negdje naletite na njih svakako ih pogledajte, Jamie u njima koristi super kamion kuhinju, nije da mi je baš neophodna takva ista ali mislim da bi je baš bilo zgodno imati.



RECEPT:
Recept za ispis

Za karamel umak:

200 g maslaca
200 g šećera
2 žlice meda
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
prstohvat mljevenih klinčića
3 žlice vrhnja za šlag

Za biskvit:

6 srednje velikih jabuka
125 g maslaca
2 jaja
225 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
200 ml cidera (ja sam koristila Somersby)
naribana korica dvije naranče

sladoled za posluživanje

Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Jabuke operite, očistite od srži i narežite na četvrtine. U veliku tavicu debelog dna stavite maslac za umak narezan na manje komadiće. Dodajte šećer, med i začine pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se sve ne otopi i umak počne krčkati. Nastavite kuhati uz povremeno miješanje dok se umak malo ne zgusne. Sada dodajte očišćene i narezane jabuke pa kuhajte 10-ak minuta.
Za biskvit mikserom pjenasto izradite maslac i šećer. U pjenastu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje. Prosijte brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. U smjesu maslaca umiješajte cider i smjesu brašna. Dobro izmijšajte.
Pripremljeni okrugli kalup za tortu stavite na plitki lim kako vam tijekom pečenje karamel ne bi curio po cijeloj pećnici.
Kuhane jabuke rasporedite na dno kalupa. Karamel koji je ostao u tavici spremite za posluživanje. Po jabukama rasporedite pripremljeni biskvit. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta. Pečeni kolač ostavite da se hladi 10-ak minuta pa ga preokrenite na tanjur za posluživanje. 
Na laganoj vatri zagrijavajte karamel koji ste spremili za posluživanje. Kada se u potpunosti otopi i postane tekuć umiješajte u njega vrhnje za šlag. Kolač poslužite topao, narezan po želji sa karamel umakom.

2 komentara: