četvrtak, 10. rujna 2015.

Kruh sa fementiranim tijestom



Nastavljam istraživati kuharicu Crust
Kako većina recepata u ovoj kuharici spominje pečenje na kamenoj ploči koja se stavlja u pećnicu i grije se, a kojeg ja nemam, ovo što se vidi na fotki je moja improvizacija. Obična metalna zdjela na koju sam stavila poklopac od gusnatog lonca iz Ikee, i da vam budem iskrena jako sam ponosna na ovu ideju jer odlično funkcionira.
Sastojci u navedeni u receptu su za dva veća kruha.

RECEPT:
Recept za ispis

Za fermentirano tijesto:

10 g svježeg kvasca
500 g bijelog brašna
10 g soli
350 g vode

Za kruh:

950 g bijelog brašna
50 g raženog brašna
720 g vode
600 g fermentiranog tijesta
20 g soli

Od ove količine sastojaka za fermentirano tijesto dobiti ćete otprilike 900 g. Kako će vam za kruh biti potrebno samo 600g ostatak možete spremiti i u hladnjak i upotrijebiti za novi kruh u roku tri do četiri dana.
Za fermentirano tijesto u prosijanom brašno vršcima prstiju utrljajte kvasac. Dodajte sol i vodu pa miješajte dok se tijesto ne poveže. Istresite na radnu površinu pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, 10-ak minuta.
Dobiveno tijesto stavite u pobrašnjenu posudu pa ga ostavite da se diže pokriveno kuhinjskom krpom ili ga prekrite rastezljivom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Za kruh u prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna pa primiješajte vodu. Promiješajte pa prekrite čistom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon 30 minuta dodajte 600 g fermentiranog tijesta i pomiješajte. Dobiveno tijesto istresite na radnu površinu pa ga mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Dodajte mu sol pa mijesite još 2-3 minute. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga vratite u posudu, prekrite krpom pa ostavite da odstoji 90 minuta. 
Premijesite tijesto i ponovno ga vratite u posudu da odstoji još sat vremena.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto i oblikujte ga po želji. Stavite oblikovane kruščiće na lim obložen papirom za pečenje pa ih dižite na toplom mjestu još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom. Dignuti kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Nakon pet minuta pečenja smanjiti temperaturu pećnice na 220 C pa nastaviti peći kruh još 35 minuta.

Broj komentara: 6:

  1. Predivan hleb!!! Još je izrastao u banetonu, pa ima ove divne, simpatične prugice... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Knjigu imam neko vreme i nikako da krenem u isprobavanje. Prosle nedelje sam je po prvi put propisno otvorila i po njegovom receptu napravila sourdough, nadam se uskoro i prvi hleb. Moram da ti prelistam blog i vidim sta si jos pravila odatle. .
    Nisam sad bas sigurna koji ti je ovo recept, al koji god da je izgleda kao da je ispao iz knjige. Ideja sa gusanim poklopcem je genijalna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala n apohvali. Knjiga mi je na vikendici pa ću pogledati kako se zove u originalu jer ovo je moj slobodan prijevod.

      Izbriši