ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Brijuni



Nikada nisam posjetila Brijune. U nekakvom mutnom sjećanju mi je da sam jednom, prije desetak godina , možda, projedrila kraj njih i obećala si da ću ih svakako posjetiti. I nekako još nisam, na moju sramotu.
Pa sam listajući jednu kuharicu naišla na kolač koji se zove isto kao i moja nesuđena otočna destinacija. I moram reći da sam ostala pomalo razočarana, ne okusom ovog kolača jer u potpunosti korektan, više maštom osobe koja je ovom kolaču nadjenula ime. Nekako za Brijune očekuješ nešto ekskluzivnije i posebnije. No dobro kolač sam probala sad još samo da i zaplovim do Brijuna.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

5 žumanjaka
200 g šećera
100 g tostiranih mljevenih oraha
6 bjelanjka
2 žlice mrvica ( ja sam koristila usitnjene kekse)
4 žlice ruma
1 prašak za pecivo

Za kremu:

300 ml mlijeka
3 žlice oštrog brašna
150 g maslaca
1 žumanjak
150 g šećera
1 vanilin šećer

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Bjelanjke sa 50 g šećera istucite u čvrsti snijeg. Pjenasto istucite žumanjke sa 150 g šećera. U pjenastu smjesu dodajte mljevene orahe, mrvice, rum i prašak za pecivo. Izmiješajte. Umiješajte i snijeg od bjelanjka. Izmiješajte. Smjesu istresite u pripremljeni lim pa poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
Kuhajte 250 ml mlijeka, šećer i vanilin šećer dok ne provrije. Preostalih 50 ml mlijeka pomiješajte sa žumanjkom i oštrim brašnom. Kada mlijeko provrije umiješajte u njega pripremljenu smjesu sa brašnom pa kuhajte na umjerenoj vatri, uz stalno miješanje, dok  ne provrije. Ohladite. Mikserom pjenasto istucite maslac pa mu primiješajte ohlađenu kremu. Izradite da dobijete glatku kremu. Dobivenom kremom premažite ohlađeni biskvit. Stavite kolač u hladnjak dok pripremite čokoladnu glazuru. Prelite kolač čokloladnom glazurom i dobro ga ohladite. Narežite po želji.

4 komentara:

  1. S obzirom na naslov, bila sam uvjerena da si posjetila Brijune i da će me dočekati hrpa fotki s Brijuna. A kad tamo kolač! Nisam ni znala da postoji kolač ovog naziva. Nakon kolača neka ti uskoro slijedi posjet Brijunima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Žao mi je ako si razočarana. Obečajem da ću se potruditi posijetiti Brijune i puno fotki od tamo.

      Izbriši
  2. Cula sam nekada jako davnooo za ovu, sto sam mislila da je torta. Izgleda i zvuci jako primamljivo, svidja mi se rum u testu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ni ja nisam bila tamo, a bome ni čula za kolač ovog imena. Zanimljivo!

    OdgovoriIzbriši