četvrtak, 2. travnja 2015.

Peciva sa šafranom-Lussebullar



Ne znam za vas ali baš volim ovo Uskrsno vrijeme. Nekako je početak svega dobrog što se tiče hrane, konačno neke nove namirnice počinju dolaziti na plac. 
Izgleda da nam ove godine prognoza baš i neće biti naklonjena tako da ništa od nekakvih šetnji ili sportskih aktivnosti. 
Što se tiče samog Uskrsa posebno volim ići na blagoslov hrane. Nije da sam neki revni vjernik ali to ne propuštam. I ne propuštam napraviti ova peciva čisto da se u košarici nađe i nešto dekorativno.
Znam da se tradicionalno ova peciva rade u božićno vrijeme ali ja ih jako volim pa ih radim i češće. Tijesto je baš lijepo podatno pa mi ga je  bilo zgodno za oblikovati.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

400 g brašna
1 jaje
160 ml vruće vode
25 g maslaca
100 g šećera
½ žličice instant kvasca
½ žličice soli
½ žličice šafrana
Mahuna vanilije

Za ukras i premaz:

8 ispuhanih jaja
1 žlica mlijeka
1 jaje

Vruću vodu stavite u veću zdjelu pa dodajte šećeri i maslac. Miješate dok se se šećer i maslac ne otope a smjesa malo ohladi. U mlaku smjesu dodajte šafran, lagano istučeno jaje i srž vanilije. Dodajte polovicu količine brašna i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte i kvasac pa promiješajte. Ostavite da odstoji 10-ak minuta. Na radnu površinu prosijte ostatak brašna pa na njega istresite dobiveno tijesto. Počnite mijesiti rukama. Bolje je da tijesto bude malo ljepljivo nego sasvim suho i čvrsto. Mijesite tijesto 10-ak minuta. Zdjelu u kojoj ste umijesili tijesto lagano nauljite pa stavite tijesto unutra. Pokrite ga čistom krpom i stavite ga na toplo mjesto da se diže otprilike 1 sat ili dok mu se ne udvostruči volumen.
Nakon sat vremena nježno premjesite tijesto i podijelite ga 8 otprilike jednakih dijelova. Rukama razvaljajte svaki komadić u traku dugu otprilike 40 cm.  Savinite je na pola, u obliku slova u pa je uvrnite samu oko sebe, tako da nalikuje pletenici kroz omču na kraju provucite drugi kraj i lagano pritisnite da se krajevi zalijepe. U sredinu utisnite ispuhana jaja.Ponovite dok ne potrošite svo tijesto. Ponovno pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže jedan sat.
Zagrijte pećnicu na 190 ºC. U prikladnu posudu razbijte jedno jaje i dodajte žlicu mlijeka. Izmiješajte. Dobivenom smjesom premažite dignuta peciva. Peciva pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta dok se na zarumene.

4 komentara:

  1. Divno izgledaju uskrsnja peciva, zelim vam sretan i blagosloven Uskrs!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su divna peciva, taman za jaje staviti i super su za "razmjenu" jaja.

    Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši