srijeda, 15. travnja 2015.

Patin 15-Vladičin kruh

Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom. 
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti Vladičin kruh.
Ovaj kolač je kod nas poznat kao Biskupski kruh. Mi ga baš volimo tako da ga mama poprilično često radi. Slučajnost ali i mama i ja smo ga radile istoga dana, a ja sam dio svog donijela kada sam došla doma na kavu, tako da smo mogle usporediti čiji je bolji.
Jedina razlika od originalnog recepta je ta što sam ja u njega dodala i čokoladu. Nekako mi je ovaj kolač najdraži još dok je topli a bez rastopljene čokolade kojom si zamrljate prste i koju morate polizati ovaj kolač jednostavno nije isti.

RECEPT:
Recept za ispis

150 g maslaca
150 g šećera
5 jaja
190 g oštrog brašna
naribana korica jednog limuna
50 g grožđica
40 g badema
50 g brusnica
40 g čokolade
šećer u prahu za posip

Namastite i pobrašnite duguljasti, rebrasti kalup.
Zagrijte pećnicu na 180 C
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg. Omekšali maslac i šećer pjenasto izradite mikserom. U pjenastu smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak. Prosijte brašno. Grožđice, badema, brusnice i čokoladu sitno nasjeckajte pa sve pomiješajte sa naribanom limunovom koricom. U smjesu žumanjaka umiješajte brašno i nasjeckano suho voće i čokolade. Na kraju oprezno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35- 40 minuta. pečeni kolač ostavite da se prohladi u limu 5 minuta pa ga istresite na radnu površinu i odmah narežite. Posipajte šećerom u prahu pa ga ostavite da se ohladi. Ohlađeni kolač spremite u hermetički zatvorenu kutiju i ostavite ga da odstoji dan do dva prije posluživanja.

4 komentara: