četvrtak, 4. prosinca 2014.

Speculaas


Speculaas keksi su jedni od rijetkih keksa koje kupujem. Nisu mi svi dobri volim samo ove.
Ovogodišnja misija mi je bila postići okus i miris ovih keksića kod kuće. Isprobala sam nekoliko recepata i svi su bili fini ali još se ni jedan nije približio idealu, tako da će se moja potraga očito produljiti i u sljedeću godinu.
Recept za ove keksiće sam pronašla u časopisu Iće i piće. 
Dakle ovi keksići imaju odličan okus i vrlo su hrskavi. Jedina zamjerka ovom receptu je boja keksića, ipak su malo presvijetli.Ideja je bila utisnuti ovaj divan pečat sa uzorkom licitara ali tijesto je bilo očito malo premekano. Dok su bili sirovi otisak se krasno vidio, dok se na pečenima malo izgubio.

RECEPT:
Recept za ispis

195 g brašna
45 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
1/4 žlicica đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića 
1/4 žličice soli
113 g maslaca
160 g smeđeg šećera
1 jaje
naribana korica limuna

U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, bademe, prašak za pecivo, sol i začine. Pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Dodajte jaje, limunovu koricu te suhu smjesu suhih sastojaka i izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak preko noći.
Drugog dana zagrijte pećnicu na 180 C. Od tijesta napravite kuglicu pa u nju utisnite pečat ili ga razvaljajte pa izrezujte po želji.
Slažite keksiće na lim obložen papirom za pečenje pa ih pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.

Broj komentara: 6:

  1. Spekulas je moj omiljeni keks. Ako nekad kupim keks, to je uvek spekulas i nista drugo. U pravu si što se tiče razlika, ima i njih raznih. I ja tragam za nekim dobrim domaćim, ukusnim, spekulasom. Ovaj receptić beležim, pa ako se odlučim da isprobam - javim ti utiske.:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Petra, keksi su divni, ali nismo samo zato ovdje! Nisi nam ostavila mejl, a osvojila si osvježivač! :) Javi nam se pliz nam mejl majezmaje@gmail.com! Sori što ovako upadamo, ali nismo znale kako da ti se javimo drugačije! :) Čestitke! ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Keksici koji mirisu na bozicne praznike, zimu i toplo cebence pokraj kamina.:)) Ovde je nemoguce pronaci kupovne Speculas keksice (ne znam zbog cega), pa je domaca verzija uvek zgodno resenje... verujem da su keksici bili preukusni bez obzira sto se otisak izgubio.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Nikad nisam radila domaće, samo paprenjake, a volim i kupovne, a pogotovo namaz od kupovnih

    OdgovoriIzbriši