nedjelja, 30. studenoga 2014.

KuVarijacije-Zebra kolač


KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U studenom smo pripremali zebra kolač.
Ovo je kolač vrlo sličan našem mramornom kolaču samo se malo drugačije ulijeva u kalup. Prije nekoliko mjeseci sam već radila jednu zebru ali ova mi je puno bolja, nekako je teksturom sličniji mramornom kolaču na koji sam navikla. Ja sam ga napravila u kalupu kuglofa i još sam ga prelila čokoladnim ganacheom da bude malo dekadentiji.

RECEPT:

Za tijesto:

250 ml ulja
175 g šećera
100 ml mlačenice

1 vanilin šećer
4 jaja
300 g brašna
25 g kakaa

1 prašak za pecivo
pola žličice soli

1 naranča

Za ganache:

100 ml vrhnja za šlag
100 g nasjeckane čokolade 

Namastite i pobrašnite kalup za kuglof. 
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Pomiješajte ulje, šećer, vanilin šećer, mlijeko i jaja.
Pjenjačom izmiješajte da se dobro sjedini. Prosijte brašno sa praškom za pecivo.Umiješajte u pripremljenu smjesu sa jajima. Dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu podijelite u dvije posude. U jednu umiješajte prosijani kakao i naribanu koricu naranče. Ukoliko vam smjesa bude pregusta, po potrebi umiješajte iscijeđeni narančin sok. 

Uzmite pripremljeni kuglof da naizmjence stavljate žlicu tamne pa žlicu svijetle smjese, sve na isto mjesto dok ne potrošite svu smjesu.  Protresite kalup da se smjesa poravna i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 35 do 40 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i ohladite.
Za ganache  stavite slatko vrhnje u prikladan lončić pa ga kuhajte dok ne provrije. Dodajte nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smjesu. Prelite preko kuglofa.

3 komentara: