četvrtak, 18. rujna 2014.

Kruh sa kaduljom i orasima



Kada sam prilikom jednog gubljenja vremena na Pinterestu vidjela ovaj recept morala sam ga ići odmah, odmah napraviti. Ne znam jeste li već vidjeli blog Hint of vanilla ali ja sam apsolutno očarana njime, sve mi divno i recept i fotke, sve. Kako ja volim reći, voljela bih da moj blog tako izgleda kada naraste.
Malo o samom receptu: navodi se da se za pastu od oraha koristi orahovo ulje. Hm, imam ja orahovog ulja ali koristim u kozmetičke svrhe, za kosu, pa nisam baš bila sigurno jel to jestivo pa sam ga zamijenila maslinovim uljem.
Isto tako mi je ponestalo oraha pa sam dio zamijenila prženim lješnjacima. Nisam sigurna koliko sam ih stavila pa zato u receptu navodim samo orahe ali ako želite možete pomiješati orahe i lješnajke, jer je okus super.
A da i ove temperature vode u zagradi izražene u stupnjevima celzijevima, prenosim iz originalnog recepta a ja se samo pravim važna jer moja nova vaga ima i termometar.
Nisam sigurna koliko ste upoznati sa bigom, ja jesam ponešto zato u nastavku donosim definiciju bige sa Wikipedije.
Biga je vrsta prethodno fermentiranog tijesta koje se koristi u talijanskom pekarstvu. Mnogi popularni talijanski kruhovi, uključujući ciabattu, izrađeni su pomoću bige. Korištenje bige dodaje kompleksnost okusu kruha, te se koristi prilikom izrade kruhova koji trebaju laganu, prozračnu teksturu sa velikim rupama. Osim što kruhu daje okus i teksturu, biga mu također daje vlažnost zbog koje kruh ostaje dulje svjež.
Bigu su počeli koristiti nakon što su Talijanski pekari prestali upotrebljavati starter, kako bi postigli dio okusa koji kruhovi sa starterom imaju. Bige su strukturom nešto gušće i suše nego starteri. Vjeruje se  da upravo ta gustoća daje bigi njen karakterističan orašasti okus. Biga se za razliku od start era radi sviježa svaki dan, koristeći malu količinu kvasca u gustom tijestu.

RECEPT:
Recept za ispis


Biga:

800 g brašna
544 g mlake vode(27 C)
0.64 g instant kvasac

Pasta od oraha:

50 g tostiranih oraha
20 g maslinovog ulja
20 g meda
50 g vode

Tijesto:

100 g brašna
100 g integralnog brašna
50 g pirovog brašna
206 g  tople vode (41 C)
22 g soli
2 g instant kvasca
sva biga
25 listića svježe kadulje, sitno nasjeckane
300 g tostiranh oraha, nasjeckanih 

Za bigu pomiješajte kvasac sa tri žlice vode. Pomiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta.  U veću zdjelu prosijte brašno pa dodajte rastopljeni kvasac. Utrljajte u brašno pa po malo dodajte i ostatak vode. Prekrite rastezljivom folijom pa ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi 12-14 sati.
Za pastu od oraha u blender stavite orahe, maslinovo ulje, med i vodu pa sve dobro usitnite.
Na radnu površinu prosite sve tri vrste brašna, dodajte sol i kvasac pa sve izmiješajte. Ulite vodu pa promiješajte. Dodajte svu bigu, pastu od oraha, nasjeckane orahe i kadulju. Umijesite.
Stavite u prikladnu posudu, prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite tijesto tri sata ali ga premijesite svakih sat vremena. 
Nakon što ste kruh dizali tri sata, pri trećem premješavanju, oblikujte tijesto u dva kruščića i dižite ih još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 245 C. U nju stavite i gusnati lonac sa poklopcem u kojem ćete peći kruh, da se grije.
Oprezno u vrući lonac stavite dignute hljepčiće kruha, poklopite i stavite peći u pećnicu 30 minuta. Nakon 30 minuta pečenja maknite poklopac a lonac sa kruščićim vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta.

Broj komentara: 12:

  1. Nisam još vidjela taj blog, ali fotke su divne pa ću ga sigurno podrobnije istražiti.
    Kruhić divno izgleda, ali ne volim okus kadulje, podsjeća me na sve one silne angine iz djetinjstva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam bila takvog mišljenja ali u ovom kruhu stvarno paše i moram reći da kadulja ima sasvim drugačiji okus u sviježem obliku.

      Izbriši
  2. Hljeb je savršen da ne može biti bolji! :) Divno izgleda, a mogu samo da zamislim kako mu je hrskava i divna korica. Malo sam lijena da pravim hljebove za koje je potrebno toliko strpljenje, ali sam sasvim sigurna da vrijedi svakog minuta čekanja...
    Uzgred, dijelimo mišljenje o Hint of vanilla. Divotica! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja imam problema sa strpljenjem ali vrijedi za ovaj kruhić!

      Izbriši
  3. Zaljubila sam se odmah u koricu, tako je divno krckava, ma gotovo mogu cuti kako pucketa.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja, i ja. I baš je takva predivno hrskav, čak i sljedeći dan.

      Izbriši
  4. Wow, it looks great!! Using toasted hazelnuts and walnuts sounds like a super tasty combo as well! Thanks for the kind words about my blog! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you! I am so honored to hear praising from you.

      Izbriši
  5. Blog nisam vidjela, ali je već zabilježen, a kruh, eh da sam doma odmah bi ga išla peći. Super si ga pojasnila. Korica izgleda fenomenalno, nikada ništa slično nisam radila. Sve u svemu 5+!

    OdgovoriIzbriši