nedjelja, 27. travnja 2014.

Kuglof


Iza mene je izuzetno emotivan vikend. Moja najmlađa sestra, od milja zvana, Bambina se udaje. I nije to vijest koja me iznenadila. Ali me zato subotnje isprobavanje vjenčanice totalno izbacilo iz takta uz spoznaju da ona mala pikica nije više mala i da se to stvarno događa.
Pretpostavljam da mi sama nisam bila svjesna koliko je u stvari odrasla dok je nisam vidjela u toj haljini.
Život ima najneobičnije načine na koje nam otvara oči.
Sretna sam zbog nje, jer se iskreno veseli danu vjenčanja i nadam se da će uživati u svakoj sekundi i tog i svakog sljedećeg dana koji je čeka u životu.
O.k. nakon ovog mog emotivnog ispada idemo na recept. 
U zadnje vrijeme uhvatila me manija ispijanja bijele kave za doručak. Ali one starinske kuhane od cikorije. Uz to mi nekako najviše paše nekakav suhi, slatki kolač poput ovog kuglofa. Recept sam pronašla ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis


100 g šećera
6 žlica mlakog mlijeka
20 g svježeg kvasca
500 g brašna
prstohvat soli
5 jaja
250 g maslaca
100 g grožđica 
4 žlice ruma
bademi nasjeckani na štapiće
šećer u prahu za posip

Šećer sa mlijekom i kvascem miješajte u zdjeli dok se kvasac ne rastopi. Sve stavite na toplo mjesto na 15-ak minuta dok se ne zapjeni. Brašno prosijte sa prstohvatom soli pa sve umiješatjte u zapjenjeni kvasac. U dobiveno tijesto dodajte jedno po jedno jaje i mješajte mikserom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od stjenke posude. Omekšali maslac narežite na manje kockice pa ga također umiksajte u tijesto. Posudu prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže, otprilike 1 sat i 30 minuta, ili dok mu se obujam gotovo ne udvostruči. U međuvremenu grožđice nakapajte rumom. 
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite. 
Tijesto premijesite pa u njega umiješajte nabubrene grožđice. Vratite ga u posudu, prekrite kuhinjskom krpom i ponovno ga ostavite da se diže 45 minuta.
Nakon drugog dizanja tijesto ponovno premijesite pa ga oblikujte u štrucu dovoljno dugačku da njome ispunite kalup. Na radnju površinu istresite bademe narezane na štapiće. Tijesto prevaljajte preko badema, kako bi se utisnuli u njega. Gotovo tijesto stavite u pripremljeni kalup. Ponovno prekrite kuhinjskom krpom i dižite 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 175 C.
Dignuti kuglof stavite u pećnicu i pecite 60 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje pa ga ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.

4 komentara:

  1. Kuglof je odličan i super izgleda, iako se super slaže uz kavu ja komad kuglofa najviše pojesti uz neki fini čaj. Ovo sa sestrom i vjenčanicom mi je poznato, isto sam i ja reagirala kada sam moju mlađu sestru doživjela u toj situaciji i u tom izdanju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Strašno, a uvijek sam se mami rugala da je cvilava a eto i meni se dogodilo.
      Hvala!

      Izbriši