ponedjeljak, 21. travnja 2014.

FBI rukavice-Homemade by B

Tužna sam kao rijetko kada do sad. Zbog nekih problema nisam bila u mogućnosti produljiti pretplatu na svoju postojeću domenu, tako da od sada imam novu.
Neko ću vas vrijeme,nažalost, u komentarima Vaših novih postova daviti sa novom adresom. Hvala na razumijevanju.

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za ožujak i travanj a pod istragom je blog Home made by B
Kod Branke ima divnih recepata a posebno za različite marmelade i džemove. Žao mi je što sada baš i nije sezona kuhanja istih ali sam zabilježila preko nekoliko recepata za isprobati kada dotično voće dođe u sezonu.
Od svega ponuđenoga odabrala sam sljedeće;

KRUH KAO BAKIN



Moja verzija Brankinog kruha jer ne posjedujem pekač za kruh pa sam ga ja ručno umijesila.

RECEPT:
Recept za ispis


450 g brašna
150 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica instant kvasca
1 žličica soli
 1 žličica šećera

U posudi pomiješati vodu, kvasac i šećer pa staviti na toplo da se zapijeni, otprilike 15-ak minuta.
Na radnu površinu prosijati brašno pa u njega umiješati sol. U sredini brašna napraviti rupu pa u nju uliti zapjenjeni kvasac. Umijesiti. Mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Veću posudu nauljiti sa maslinovom uljem pa u nju staviti tijesto. Prekriti ga čistom kuhinjskom krpom. Staviti ga u pećnicu koju ste jednu minutu zagrijavali na najvišu temperaturu. Ostaviti da se diže 1 sat. Nakon što se tijesto diglo istresti ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu i premijesiti ga. Duguljasti kalup za kruh lagano namastiti. Tijesto oblikovati u štrucu dimenzija lima pa ga položiti u njega. Pripremljeni kruh dizati još pola sata. U međuvremenu zagrijte pećnicu na temperaturu od 200 C. Na najgornju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Peći 45 minuta.

KOLAČ SA PALETOM I JABUKAMA



Ovo je nešto što sam radila za sebe i nisam bila sigurna da će moji ukućani baš biti zadovoljni. Ali skroz su me iznenadili jer im se baš dopao kolač. Kolač je divno sočan, čak i drugi dan.

RECEPT:
Recept za ispis

100 g instant palente
200 g oštrog brašna
100 g domaćih krušnih mrvica ( ja sam naribala stari kukuruzni kruh)
60 g šećera u prahu
500 ml mlijeka
3 jaja
100 g meda
55 ml maslinovog ulja
1oo g nasjeckanih suhih smokava
100 g grožđica
500 g naribanih jabuka
1/2 žličice cimeta
naribana korica 2 naranče
naribana korica 2 limuna
1 žličica soli

Okrugli kalup za torte namastiti i pobrašniti. 
Pećnicu zagrijati na 180 C.
Paletu, krušne mrvice, brašno i šećer izmiješati u većoj posudi. Mikserom pjenasto umutiti jaja pa u njih umiješati mlijeko, med i maslinovo ulje. Mješavinu mokrih sastojaka umiješati u suhe i miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješati još i grožđice, smokve, jabuke, naribanu koricu naranče i limuna i sol pa sve još jednom dobro pomiješati. 
Smjesu uliti u pripremljeni kalup za torte. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat. prije posluživanja malo ohladiti i posipati šećerom u prahu.

TART OD MUŠKATNE TIKVE, KARAMELIZIRANOG LUKA I PLAVOG SIRA



Pronašla sam u zamrzivaču nešto pirea od bundeve pa mi je ovaj recept savršeno legao kako bih ga iskoristila.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

50 g brašna
125 g  raženog brašna
50 g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
sol

Za nadjev:

1 veći ljubičasti luk
250 g pirea od muškatne tikve
100 g nekog plavog sira ( ja sam upotrijebila Stilton)
malo balzamičnog octa
malo maslinovog ulja
sol
papar

Od brašna, raženog brašna, maslaca kiselog vrhnja, jaja i soli umijesite tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i odložite ga u hladnjak na jedan sat.
Pećnicu zagrijati na 220 C.
U međuvremenu luk narezati na tanke šnitice pa ga pržiti na malo maslinovog ulja dok ne postane staklasti.Na kraju umiješati malo balzamičnog octa pa kuhati još vrlo kratko, tek toliko da se luk karamelizira. Ohladiti.
Pire od muškatne tikve po želji začiniti solju i paprom. Ohlađeno tijesto tanko razvaljati pa ga premazati pireom od muškatne tikve ali tako da otprilike 2 cm od ruba ostavite bez nadjeva. Na pire rasporediti karemelizirani luk i komadiće plavog sira. Rubove tijesta preklopiti pa cijeli tart staviti na lim obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.

KRUH SA 5 VRSTA BRAŠNA



Nažalost nisam uspjela nabaviti tapioka brašno kao što to traži originalan recept pa sam umjesto njega upotrijebila rižino brašno.

RECEPT:
Recept za ispis


100 g bijelog brašna
100 g graham brašna
100 g raženog brašna
100 g kukuruznog brašna
100 g rižinog brašna
1 žličica soli
3 žlice maslinovog ulja
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 žličica bijelog brašna
100 + 200 ml mlake vode

U 100 ml  mlake vode izmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i žličicu brašna, dobro promiješati i staviti na toplo mjesto na 15-ak minuta da se zapijeni.  Sve vrste brašna prosijati na radnu površinu pa u njih umiješati žličicu soli. U sredinu brašna napraviti udubinu pa u nju dodati zapjenjeni kvasac i maslinovo ulje. Dodati i preostalih 200 ml mlake vode. Umijesiti tijesto. Nastaviti mijesiti još cca 5 minuta dok ne dobijete elastično tijesto.
Gotovo tijesto staviti u lagano nauljenu posudu i prekriti ga čistom kuhinjskom krpom.

Staviti ga u pećnicu koju ste jednu minutu zagrijavali na najvišu temperaturu. Ostaviti da se diže 1 sat. Nakon što se tijesto diglo istresti ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu i premijesiti ga.
Oblikovati tijesto u hljepčić pa ga ponovno prekriti krpom i ostaviti ga da se diže još 30 minuta.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na temperaturu od 200 C. Na najvišlju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Prije pečenja kruh premazati sa malo maslinovog ulja i posipati sa malo brašna
Pripremljeni kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Peći 60 minuta.

Broj komentara: 14:

  1. Draga Petra, hvala ti na ovom isprobavanju recepata sa moga bloga kao i na lijepim riječima za moje recepte, drago mi je da ti se sviđaju i da si našla zanimljive džemove i marmeladice koje želiš isprobati. Od isprobanih recepata sve izgleda odlično ! Kolač od palente i tart su zapravo recepti koje sam ja isprobala, od Katarine i Dunje, i meni se isto jako sviđaju. Oba kruha si super napravila i nadam se da su vam bili dobri. Hvala ti još jednom !
    Vjerujem da su te problemi sa produljivanjem blog-domene rastužili, krasan blog imaš i puno si u njega već uložila i onda dođe neki takav problem, srećom ponovno si ovdje i družiti ćemo se i dalje !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      Puno mi znaći pohvala od tebe :). Jako se veselim isprobavanju pekmeza, stvarno imaš krasnih ideja.
      Je baš sam bila tužna, ali šta je tu je, idemo dalje.
      Čovječe, zvučim kao politička parola.
      Veselim se daljnjem druženju!

      Izbriši
  2. Au, sve je krasno! Odličan izbor :)
    Žao mi je što nisam sudjelovala u igri, Brankin blog mi je divan i rado pratim njezin rad.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      Nije ništa gotovo, stigneš još isprobati Brankine recepte i kada igrica bude gotova. Ja ću sigurno isprobati neke pekmeze.

      Izbriši
  3. Prelijep izbor a posebno mi se sviđa tart a tako i izgleda jako fino.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan odabir recepata i još bolja izvedba!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve si divno napravila, neke receptice cu zabeleziti za probu naredni put... i citamo se na novoj adresi.:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas sam se pitala, sta se dogadja i zasto ne mogu do tvog bloga, super je da si tu i da svasta nesto mozemo dfa vidimo. Ovako na prvi gled paznju mi odvuce tart od tikve, sira i luka - kakav divan spoj, kao da si ispekla corbu:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovaj kolač sa palentom mi je posebno zanimljiv. Moraću ga jednom probati...

    OdgovoriIzbriši