nedjelja, 4. svibnja 2014.

Putni keksići

Ovogodišnje odredište našeg proljetnog putovanja bila je Budimpešta.
Već sam jednom posjetila Budimpeštu, ali davno, još u srednjoj školi. Em što je to bilo davno, em sam u to vrijeme bila malo šašava i usredotočena na samu sebe, kao uostalom i svi pubertetlije pa mi u sjećanju nije ostalo puno o tom gradu.
Budimpešta je zaista prekrasan grad, dotjeran, čist i prepun turista. Klasične dojmove i fotke Budimpešte možete vidjeti ovdje a pošto je ovo food blog ja ću se više orijentirati na dojmove Budimpešte vezane uz hranu. 
Ako vas hrana imalo zanima nikako nemojte propustiti posjetiti Centralnu tržnicu (Nagy Vasarcsarnok).
Tržnica je prvi puta otvorena 1867g. i mene njena konstrukcija neodoljivo podsjeća na željeznički kolodvor. Tržnica je u potpunosti uništena za vrijeme II. svjetskog rata da bi današnji izgled poprimila nakon potpune obnove 90-ih godina prošlog stoljeća.
Tržnica je ogromna i na njoj nema što nema. U podrumu je ribarnica, te odjeli sa divljači i ukiseljenim povrćem. Prizemlje je rezervirano za voće i povrće, mesnice te poznatu mađarsku papriku, dok na prvom katu možete kupiti razno razne suvenire.



 Tržnica 


Glavni ulaz na tržnicu


Unutrašnjost, to je dio koji me najviše podsjeća na željeznički kolodvor.



 Zaista,zaista velike rotkvice.


Grozd bunceka


Naišli smo i na Uskrsni sajam sa mnoštvom zgodnih suvenira. Ovaj mirisni niz miriši u maminoj kuhinji.


Mislim da bi ovo divno izgledalo u svakoj kuhinji, a kako su samo fotogenične.


Preslatke drvene oznake za vrata


Štandovi sa hranom na istom sajmu


I kruhom

 Pekari i mijese na licu mijesta, skoro pa na otvorenom. Mislim da bi naša sanitarna inspekcija dobila slom živaca. Ali očito je da se može. I svi jedu tamo i svima je fino.

 
Večera na otvorenom


Svi su imali istu ideju za večeru na otvorenom kao i mi, baš je bila špica.


Ako imate slabiji želudac preskočite sljedeću rečenicu. Gulaš od pjetlovih jaja poslužuju u izdubljenom pecivu i stvarno je dobar.


Piva u Ribarskoj tvrđavi sa pogledom na Parlament.


I Kurtoskolacs za kraj. Kupuje se sa dva različita dodatka a ja sam bila jako neodlučna pa je ljubazni striček koji ga prodaje moj umočio u tri različita. Hvala!

Apsolutno sam oduševljena Budimpeštom i preporučam svakom da posjeti ovaj lijepi grad na Dunavu. Dok ste tamo ne propustite probati poznatu guščju jetru. Mi smo je jeli na nekoliko mjesta i svugdje je bila više nego dobra.
Recept u ovom postu nije neki inspiriran Budimpeštom, već recept za keksiće koji su nas kao lunch paket pratili na putu u Budimpeštu.



RECEPT:
Recept za ispis

120 g maslaca
310 g čokolade sa većom udjelom kakaa
3 jaja
200 g šećera
2 žlice kakaa
1 vanilin šećer
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
90 g brašna
150 g krupno nasjeckanih badema ili lješnjaka

U prikladnu posudu stavite čokoladu i maslac pa ih rastopite na pari dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu. U međuvremenu mikserom pjenasto umutite jaja, sol, šećer i vanilin šećer. Brašno prosijte sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu jaja umiješajte otopljenu čokoladu i prosijanu smjesu brašna. Dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte i nasjeckane bademe ili lješnjake.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Lim obložite papirom za pečenje. Stavljajte po žlicu smijese na pripremljeni lim, ostavljajući mjesta između keksića jer će se raširiti tijekom pečenja. Pecite ih 10- 12 minuta. Ostavite ih da se ohlade na limu, lakše ćete ih odvojiti od papira.

4 komentara:

  1. Bila sam u Budimpešti na maturalcu i tada me gastronomski aspekt putovanja nije zanimao. Nakon ovog tvog posta vidim da ću morati opet otići. Putni keksići su fantastična ideja i odlično izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je točno bilo i sa mnom. Ali isplati se otići Budimpešat ima stvarno puno za ponuditi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Spremam se za Budimpeštu po treći put ali na pijaci nisam bila, ovog puta sigurno! Keks je divan al nesmem da jedem takve kolačiće :-(

    OdgovoriIzbriši
  4. Spremam se za Budimpeštu po treći put ali na pijaci nisam bila, ovog puta sigurno! Keks je divan al nesmem da jedem takve kolačiće :-(

    OdgovoriIzbriši