nedjelja, 16. ožujka 2014.

Ovisnički cupcakesi

Sutra je dan Svetog Patrika, sveca zaštitnika Irske. I mi sutra slavimo ali iz sasvim drugih razloga, sutra MM ima rođendan.
Ukoliko virnete na foodgawker primijetiti ćete puno recepata za sutrašnji dan i osim Irish soda kruha svi sadrže alkohol.
Kada smo prije nekoliko godina krenuli na put u Irsku, vođena tom predrasudom o receptima, očekivala sam da tamo svi navečer izlaze mrtvi iz pubova. Ali nije baš tako, istina bilo je i takvih kojima se omaknulo koje piće viška pa su blago rečeno teturali, ali nekako mi se činilo da ima manje intoksiranih osoba nego naprimjer kod nas u nekom prosječnom kafiću u subotu navečer.
Mi smo odsjeli u Shannonu i naš domaćin Alan svaku nas je večer vodio u lokalni pub. Objasnio da je da Irci pub doživljavaju kao produžetak vlastitog dnevnog boravka, gdje dođu pročitati novine pa ih kasnije uz pintu Guinnessa, poprilično glasno i komentiraju.
Alan nam je čak ispričao priču da irske majke prije izlaska iz rodilišta moraju popiti pintu istog tog Guinnesa jer on blagotvorno djeluje na krv i poboljšava krvnu sliku.
Nisam baš apsolutno uvjerena u tu priču a nisam je ni provjeravala jer Alan je volio zaviriti u čašicu pa sam se bojala da je priču izmislio samo da se opravda.
Ostavljam vas sa receptom za ove ovisničke cupcakese koji sadrže sva tri najpoznatija irska alkoholna piću.
Ako se sjetite, sutra kada dignete čašu Guinnessa, nazdravite sa slainte, nazdravlje na keltskom. Točan izgovor je otprilike slonče.
 

ZA CUPCAKESE:

125 ml Guinnessa
115 g maslaca
120 g brašna
40 g  kakaa
100 šećera
1 žličica sode bikarbone
Prstohvat soli
1 jaje
80 g kiselog vrhnja

ZA WHISKEY GANACHE:

115 g čokolade
80 ml slatkog vrhnja
1 žličica maslaca
1 žlica Jameson whiskeya

ZA AROMATIZIRANI ŠLAG:

2 dl slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
2 žlica Baileysa

Zagrijte pećnicu na 180 C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i stavite sa strane.
U manjem lončiću, na laganoj vatri, mješajte maslac i pivu. Kuhajte uz stalno mješanje dok se maslac ne otopi. Umiješajte prosijani kakao i mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite da se ohladi.
U zdjelu prosijte brašno sa sodom bikarbonom pa dodajte još i šećer i sol. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte jaje i kiselo vrhnje pa u dobivenu smjesu umiješajte smjesu maslaca i pive. Na kraju umiješajte i smjesu brašna pa sve dobro izmješajte. Dobivenu smjesu raspodjelite u pripremljeni kalup za muffine.  Pecite muffine dok čačkalicu koju ubodete u sredinu ne izađe suha. Pečene muffine izvadite iz pećnice i ohladite.
Za ganache sitno nasjeckajte čokoladu. Vrhnje zagrijte na umjerenoj vatri dok ne provrije, pa ga prelite po nasjeckanoj čokoladi. Mješajte dok se čokolada ne otopi pa umiješajte maslac i whiskey. Ostavite ganache se malo ohladi pa ga onda malom žličicom nanesite na svaki muffin. Stavite u hladnjak da se ganache stisne.
Slatko vrhnje sa šećerom istucite u čvrsti šlag. Umiješajte i Baileys. Dobivenu smjesu stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa ga dekorativno naštrcajte na muffine. Po želji ukrasite čokoladnim strugotinama.

Broj komentara: 19:

  1. Ovi su aromatični ali volim osjet alkohola u kolačima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divna ti je i prica i recept. Sto se proslave St Patrick's Day (u Londonu) tice, predrasude nisu daleko od istine, ali ako je za utehu, Irci su, bar oni koje sam srela, veseo i miroljubiv narod, cak i kad su pripiti ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo ću sigurno raditi jer su zbilja posebni. Ja radim onaj svoj (nigellin, ustvari) Guiness crni kolač i svi su uvijek oduševljeni, a ovo mi se čini isto tako odličnim receptom. Jedino se nećkam oko šlaga, ne volim ga i ne koristim, ali mi se čini da je on ovdje točka na i.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pokušaj bez šlaga, ali bez obzira što ja volim čokoladu i konkretnije kolače poput ovog nekako ga šlag malo olakša, baš paše uz njega.

      Izbriši
  4. Alkohol sam zaboravila od kada su se djeca rodila, sad sam ga polako počela kap po kap dodavati. Super izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  5. obožavam Irce i njihove pubove :)
    cupcakesići su divni!

    OdgovoriIzbriši
  6. Srecan rodjus i lepo proslavite, a ja cu se posluziti jednim kolacicem... cin-cin!:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam pivo, moram se potruditi sačuvati koju bocu pa isprobati tvoje cupcakese

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nikada ne uspijem sačuvati pivo. Ukoliko mi z akolače treba 1 limenka ja kupim tri tako da budem sigurna da ću imati dovoljno.

      Izbriši
  8. Uh,uh, pivo ne volim, ali mi se jako sviđa ovaj aromatizirani šlag :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čak se i to bivo ne osjeti u biskvitu, samo mu daje sočnost.

      Izbriši
  9. ajmee, ovo je odlicno :) ja u zadnje vrijeme uvijek stavljam u ganache neki alkohol;) ali ovaj aromatizirani slag je sigurno odlican :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Šlag je apsolutni pobjednik u ovim cupcakesima.

      Izbriši
  10. Baš su ovisnički ! Zvuče predobro i isto tako mi izgledaju, baš si ih super napravila !

    OdgovoriIzbriši