nedjelja, 30. ožujka 2014.

Torta od naranči i lješnjaka


Obožavam ovu tortu. Otkrila sam je na Monikinom blogu i prvi puta je radila kao rođendansku tortu sama sebi. Svake godine si napravim sama tortu i obično mi nakon proslave preostane u hladnjaku barem pola iste. Ne zato jer nisu fine nego je na rođendanu običaj da prvo jedemo pizzu a nakon toga tortu. Muškići se na ponudu torte obično poglade po trbuhu i kažu da sada ne mogu a cure nikada ne odbijaju. Čudne smo mi žene, bez obzira koliko smo pojele uvijek imamo mjesta za nešto slatko.
E sa ovom tortom nije bilo tako, ovo je prvi puta da se torta na rođendanu cijela pojela, a je čak i nisam probala jer kada sam podijelila svim zainteresiranima za mene jednostavno nije bilo. Mislim da je to dovoljna pohvala.

RECEPT:
Recept za ispis


Biskvit od lješnjaka:

6 jaja
120 g šećera
120 g mljevenih prženih lješnjaka
120 g oštrog brašna
prstohvat soli
ribana korica 1 naranče

Za navlažiti biskvit:

sok 1 naranče
2-3 žlice ruma

Krema od naranče:

500 ml mlijeka
80 g škrobnog brašna
5 žlica šećera
srž 1 mahune vanilije
200 g maslaca
sok i korica jedne i pol naranče

Za ukras:

sjeckani, prženi lješnjaci

Pećnicu ugrijte na 180 C.Veliki lim za pečenje 32 x 40 cm namastite i pobrašnite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte brašno, lješnjake i narančinu koricu te sve dobro pomiješajte. Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg i nježno ga umiješajte u smjesu žumanjaka i brašna. Izlite smjesu u pripremljeni lim za pečenje, zagladite površinu pa pecite 15_ak minuta. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
U manjoj zdjelici pomiješajte škrobno brašno sa 3-4 žlice mlijeka da dobijete glatku, gustu smjesu. Ostatak mlijeka zakuhajte sa srži vanilije. Kada mlijeko zavrije maknite ga sa vatre pa umiješajte smjesu škrobnog brašna i kuhajte uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Ohladite.
Omekšali maslac izradite sa sokom i koricom naranče i umiješajte ga u ohlađenu kremu. Sve zajedno još jednom izmiksajte. Kremu podijelite na tri jednaka dijela. 
Pečeni biskvit izrežite na tri trake jednake širine. Jednu traku biskvita položite na tanjur za posluživanje i obilato ga navlažite mješavinom narančinog soka i ruma. Premažite ga jednom trećinom kreme i poklopite drugom trakom biskvita. Biskvit navlažite, premažite drugom trećinom kreme i poklopite posljednjim listom biskvita. Njega također navlažite i cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Ukrasite nasjeckanim prženim lješnjacima pa je ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Broj komentara: 17:

  1. savršena je! probala sam ju jednom, prekrasna torta

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Mislim kaj nije u originalu to tvoj recept?

      Izbriši
  2. Žao mi je što si na rođendanu ostala bez svog komada torte, ali nadam se da si je kasnije ipak imala priliku probati, jer ne čudi me da su svi bili zainteresirani za probati je, ova torta je fantastična i jako lijepo si je napravila !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam na rođendanu ali sam si je ponovno napravila ;)

      Izbriši
  3. Petra, divna ti je ova torta! Jako, jako mi se dopada! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kakva lepa torta. Bas bi rado probala :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja mislim da nema bolje kombinacije od le[nika I pomorandze.Pa recite I sami po onome [to vidite.Super.Podeljeno na mojoj Facebook stranici
    Podelejeno na mojoj Facebook stranici :
    https://www.facebook.com/volimonet.kuvar
    Jos samo da javim da je na mom blogu zapocela nagradna igra

    Mali kuvari,veliki majstori ,za uzrast 4 do 10 godina.Takmicenje je otvoreno za svu decu Blakana
    Recepte slati(jedan sa slikom minimalno,slike autora I vise slika je uvek dobrodoslo)
    na e mail

    nagradnaigravolim@gmail.com
    Sve informacije o uslovima I nagradama na
    www.dzolistic.blogspot.com

    Traje od 1 do 30 aprila

    OdgovoriIzbriši
  6. Super je...i kod nas je ista priča, ali ne žele slatko jer bi im pokvario ukus vina...:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Divni sastojci a tortica kao iz snova, zapamticu receptic pa kad iskrsne prva zgodna prilika za probu.:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Zaista izgledo savršeno a u okus i ne sumnajm.

    OdgovoriIzbriši